Ekonomika un finanses

Jaunas nodevas ganāmpulku īpašniekiem un kultūraugu selekcionāriem

Ilze Vabole, AgroPols
04.06.2010

Zemkopības ministrija izstrādājusi likumprojektu „Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām””<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:PersonName w:st="on">Solveiga Lazovska.</st1:PersonName><o:p></o:p>

<o:p></o:p>

Likumprojektu 3. jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Likumprojektā paredzēti grozījumi jomās, kas skar ciltsdarbu un dzīvnieku audzēšanu, kā arī kultūraugu selekcionāru tiesības.

 Dokumenta projektā tiek precizēti valsts nodevas objekti, kas attiecas uz ciltsdarbu un dzīvnieku audzēšanu, ņemot vērā, ka sagatavotais Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumprojekts aizstās Ciltsdarba likumu. Valsts nodeva tiek noteikta par sertifikātu izsniegšanu fiziskām personām, kas veic lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju, par ganāmpulku un novietņu reģistrēšanu un zirga pases izsniegšanu. Šie grozījumi likumā skars aptuveni 51,1 tūkstoti ganāmpulku īpašnieku.

Tāpat likuma grozījumu projektā tiek precizēti valsts nodevas objekti, jo tiek lietota jauna terminoloģija saistībā ar valsts nodevas noteikšanu Dzīvnieku aizsardzības likumā. Nodeva noteikta par atļauju izmantot dzīvnieku izmēģinājumā un par savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vietas reģistrāciju, tas ir - nodeva par atļauju izmantot dzīvnieku izmēģinājumā noteikta 29 latu apmērā, bet nodeva par savvaļas dzīvnieku turēšanas vietas reģistrāciju – 25 latu apmērā. Plānots, ka 2010. gadā un nākamajos trīs gados izsniegs 15 šādas atļaujas katru gadu. Grozījumi likumā skars institūcijas un iestādes, kas veic izmēģinājumus ar dzīvniekiem, un savvaļas sugu dzīvnieku kolekciju turētājus.

Normatīvā akta projekts nosaka arī jaunu valsts nodevu 15 latu apmērā par selekcionāra tiesību pagarināšanu. Selekcionāra tiesību noslēguma periods jau tuvojas 230 kultūraugu šķirnēm, līdz ar to šie grozījumi likumā pakāpeniski skars apmēram 100 selekcionāru un šķirnes uzturētāju.

Grozījumi likumā „Par nodokļiem un nodevām” stāsies spēkā pēc to izskatīšanas Saeimā.

Iepazīties ar likumprojekta pilnu tekstu var šeit http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40178890.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana