Ekonomika un finanses

Augsnes agroķīmiskā izpēte būs jāveic retāk kā līdz šim

Aija Zariņa, AgroPols
08.06.2010

Valdība 8. jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus "Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 15. septembra noteikumos Nr. 1056 "Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasības un kontroles kārtība"", informēja Solveiga Lazovska, Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece.

Grozījumi normatīvajā aktā paredz, ka līdz 2015. gada 1. janvārim audzētājam augsnes agroķīmiskā izpēte jāveic ne retāk kā reizi sešos gados, tādējādi mazinot administratīvo slogu lauksaimniekiem. Līdz šim lauksaimniecību produktu audzētājs, sagatavojot mēslošanas plānu, augsnes agroķīmisko izpēti veica ne retāk kā reizi piecos gados.

Tāpat arī noteikumi papildināti ar kultūraugu sugām, kurām noteikta audzēšanas optimālā biezība. Iepriekš noteikumos bija noteikta integrēti audzētu deviņu dārzeņu audzēšanas optimālā biezība, taču tagad noteikumi noteiks 46 Latvijā izplatītāko dārzeņu audzēšanas optimālo biezību.

Noteikumu grozījumi arī nosaka, ka integrēto produktu audzētājam ir jālieto tikai reģistrēti augu aizsardzības līdzekļi, tādējādi nodrošinot augkopības produkcijas kvalitāti un nekaitīgumu. Līdz ar to turpmāk audzētājiem augu aizsardzības līdzekļus būs jālieto tikai to kultūraugu aizsardzībai un tikai pret tiem kaitīgajiem organismiem, kas ir norādīti augu aizsardzības līdzekļa iepakojuma marķējuma tekstā vai dienesta izsniegtajā atļaujā par augu aizsardzības līdzekļa lietošanu. Audzētājam arī precīzi jāievēro augu aizsardzības līdzekļa norādītās devas, kultūrauga vai kaitīgā organisma attīstības stadiju, apstrādes skaitu sezonā, nogaidīšanas laiku no pēdējās apstrādes līdz ražas novākšanai un ierobežojumus attiecībā uz cilvēku un dzīvnieku veselības un vides aizsardzību. Šo prasību ievērošana ir svarīgs faktors, lai produkcijā neuzkrātos augu aizsardzības līdzekļu darbīgo vielu atliekas. Ja kāda no šīm minētajām prasībām nav ievērota, tad kontrolējošā iestāde pieņem lēmumu par to, ka produkts nav audzēts integrēti.

Noteikumi attiecas uz 370 integrētās lauksaimniecības produktu audzētājiem.

Noteikumu izpildi nodrošinās ZM padotībā esošais Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD).

Grozījumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ar dokumenta pilnu tekstu var iepazīties saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40169139&mode=mk&date=2010-06-08

AgroPols

x

Paroles atgadināšana