Ekonomika un finanses

Zemkopības ministrija izstrādājusi kārtību šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes noteikšanai

Aija Zariņa, AgroPols
01.07.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā organizē un veic šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi un pieņem lēmumu par šķirnes pārbaudes rezultātu atzīšanu”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.

Noteikumu projektu 1. jūlijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

V. Kalniņa skaidro, ka, lai jaunizveidotu šķirni varētu iekļaut Latvijas augu šķirņu katalogā vai nodrošināt tās aizsardzību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, šķirnei jāveic atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaude. Līdz ar to noteikumu projekts paredz noteikt starptautiskās vadlīnijas vai metodikas, pēc kurām jāveic šķirnes pārbaude un kārtību, kā tā jāveic.

Tāpat izstrādātais noteikumu projekts paredz noteikt šķirnes pārbaudes nosacījumus un vietas izvēli, tās veikšanas kārtību Latvijā, kā arī pārbaudes rezultātu atzīšanas kārtību.

Jaunajos noteikumos ietvertās prasības būs jāievēro Latvijas selekcionāriem, šķirnes uzturētājiem un to pilnvarotajiem pārstāvjiem. Tāpat noteikumi attieksies arī uz ārzemju selekcionāriem, kas vēlēsies veikt šķirnes pārbaudi Latvijā.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40181911 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana