Ekonomika un finanses

1,3 miljoni latu kompensācijām par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem ĪADT

Aija Zariņa, AgroPols
07.07.2010

6. jūlijā Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais likumprojekts "Grozījums likumā "Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos"" un Ministru kabineta rīkojuma projekts "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"", informēja Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Kristīne Barševska.

Likumā "Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos" 2009. gadā tika veikti grozījumi, kas nosaka, ka atbilstoši likuma pārejas noteikumiem atlīdzību par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem neaprēķina un neizmaksā 2010. gadā, līdz ar to, šīs kompensācijas varēs izmaksāt tikai pēc attiecīga grozījuma izdarīšanas likumā.

Ministru kabinets atbalstīja Vides ministrijas iesniegto pieprasījumu piešķirt 1 352 788 latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kompensācijām zemes īpašniekiem par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos (turpmāk - ĪADT).

Kompensāciju izmaksāšanai zemes īpašniekiem par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem ĪADT par 2009. gadu ir jāizmaksā Ls 576 886 un , savukārt, 2010. gadā atliktajos maksājumos jāizmaksā Ls 775 902.

Atlīdzību neizmaksāšana ir novedusi pie sabiedrības un zemes īpašnieku neapmierinātības par kompensāciju trūkumu. Vairākos gadījumos zemes īpašnieki ir sākuši tiesvedību, jo šīm privātpersonām ir jau agrāk izdots labvēlīgs administratīvais akts par kompensāciju izmaksu.

Vides ministrs Raimonds Vējonis apsveic šo valdības lēmumu un uzsver: "Šis lēmums ir apsveicams gan no tiesiskā, gan ekonomiskā viedokļa. Līdz ar šo lēmumu pirmkārt mēs izpildām valsts pienākumu pret tiem iedzīvotājiem, kuriem šīs kompensācijas jau sen tika solītas un kuriem tās pienākas pēc likuma. Otrkārt labums ir tāds, ka, lai arī ne pārāk liela, tomēr reāla nauda ieplūdīs valsts ekonomikā, nevis tā bezjēdzīgi gulēs valsts kases kontos".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana