Ekonomika un finanses

PVN biedrībām un nodibinājumiem iekļauj attiecināmajās izmaksās, pretendējot uz atbalstu lauksaimniecībā, lauku attīstībā un zivsaimniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
29.07.2010

Valdība 20. jūlijā pieņēma  grozījumus vairākos Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātajos noteikumos, paredzot, ka pievienotās vērtības nodoklis (PVN) biedrībām un nodibinājumiem ir iekļaujams attiecināmajās izmaksās, pretendējot uz publisko atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai, kā arī informatīvajiem un veicināšanas pasākumiem attiecībā uz lauksaimniecības produktiem, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Patlaban, lai atgūtu projekta ietvaros samaksāto pievienotās vērtības nodokli (PVN), biedrība reģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā. Tomēr atgūt PVN nav iespējams, ja iegādātās preces un saņemtie pakalpojumi netiek izmantoti ar PVN apliekamo darījumu veikšanai. Šādos gadījumos atbalsta saņēmējam PVN ir jāfinansē no saviem finanšu līdzekļiem.

Ņemot vērā, ka biedrības saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu darbojas, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav pelņas gūšanas rakstura, pieejamie finanšu līdzekļi ir ierobežoti un projektu īstenošana ir apgrūtināta.

Līdz ar to normatīvajos aktos nosacījumi precizēti tā, lai biedrības PVN, kuru nav tiesību atskaitīt no valsts budžetā maksājamās nodokļu summas kā priekšnodokli, varētu to iekļaut projekta attiecināmajās izmaksās.

Grozījumi tiks piemēroti arī jau apstiprinātiem projektu iesniegumiem. Ja atbalsta saņēmējs ir iesniedzis Lauku atbalsta dienestā (LAD) maksājumu pieprasījumu par īstenoto projektu vai tā daļu, līdz 2011.gada 31.decembrim var iesniegt LAD grozījumus projekta iesniegumā par pievienotās vērtības nodokļa iekļaušanu attiecināmajās izmaksās. Ja atbalsta saņēmēja darījumi atbilst noteiktajām prasībām, LAD pieņem lēmumu par publiskā finansējuma piešķiršanu.

Apstiprinātie jaunie nosacījumi skar šādus normatīvos aktus: "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai pasākumam "Jaunu noieta tirgu sekmēšana un reklāmas kampaņas"", "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam "Investīcijas zvejas ostās un zivju izkraušanas vietās"", "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības un valsts atbalstu informatīvajiem un veicināšanas pasākumiem attiecībā uz lauksaimniecības produktiem", "Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai pasākumam "Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā" un pasākumam "Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā"","Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumiem zivsaimniecībai nozīmīgo teritoriju attīstības stratēģiju īstenošanai", "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā aktivitātei "Investīcijas ražošanas, pārstrādes vai mārketinga iekārtās un infrastruktūrā"".

Normatīvie dokumenti stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Ar dokumentu grozījumu pilnu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē
 http://www.mk.gov.lv/lv/mk/mksedes/saraksts/darbakartiba/?sede=450

AgroPols

x

Paroles atgadināšana