Ekonomika un finanses

Lauksaimnieki un zivsaimnieki investīciju projektiem varēs saņemt aizdevumu no kredītu fonda

Aija Zariņa, AgroPols
03.08.2010

Valdība 3. augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus virknē Ministru kabineta (MK) noteikumu, kuros noteikta kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu Lauku attīstības programmas 2007.-2013.gadam un Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam pasākumos, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska. Šie normatīvo aktu grozījumi nodrošinās lauksaimniekiem iespēju saņemt atbalstu investīciju projektiem kredītu fonda aizdevuma veidā.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā lauksaimnieki, kas pieteiksies atbalstam pasākumos „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)”, „Lauku saimniecību modernizācija” , pasākuma „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” apakšpasākumam „Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas”, „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, „Tūrisma aktivitāšu veicināšana”, „Investīcijas akvakultūras uzņēmumos” un „Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde”, varēs pretendēt uz atbalstu kredītu fonda aizdevuma veidā.

Normatīvo aktu grozījumi paredz, ka attiecīgā pasākuma ietvaros atbalsta pretendents var pretendēt uz kredītu fonda aizdevumu saņemšanu saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 20. jūlija noteikumos Nr. 664 „Kārtība, kādā tiek administrēts un uzraudzīts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, izveidojot kredītu fondu” noteikto kārtību. Tādējādi papildus investīciju grantam lauksaimnieks vēl varēs saņemt kredītu fonda aizdevumu.

Saņemot kredītu fonda līdzekļu aizdevumu investīciju projekta īstenošanai, atbalsta pretendentiem būs mazāka kredītprocentu likme nekā līdzvērtīgam aizdevumam brīvā tirgū.

Lai pieteiktos kredītu fonda aizdevumam, atbalsta pretendents kredītiestādē iesniedz iesniegumu, investīciju projektu un Lauku atbalsta dienesta (LAD) lēmumu par projekta iesniegumu. Tālākā kredītiestādes, LAD un Kredītu fonda pārvaldītāja rīcība notiks saskaņā ar MK noteikumu Nr. 664 noteikto kārtību.

Pretendējot uz kredītu fonda aizdevumu, LAD pārbaudīs atbalsta pretendenta atbilstību grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja statusam arī tajos pasākumos, kuros tas līdz šim netika veikts.

Kā Kredītu fonda pārvaldītājs darbosies valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds”.

Grozījumi normatīvajos aktos izstrādāti, jo Eiropas Komisija 2010. gada 28. jūnijā saskaņoja grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013. gadam, kas paredz kredītu fonda izveidi, lai sniegtu aizdevumus atbalsta pretendentiem vairākos Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai pasākumos.

Normatīvie akti stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Ar pilnu normatīvo aktu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē http://www.mk.gov.lv/lv/mk/mksedes/saraksts/darbakartiba/?sede=453

AgroPols

x

Paroles atgadināšana