Ekonomika un finanses

Grozījumi Sēklu aprites likumā

Aija Zariņa, AgroPols
27.08.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi likumprojektu "Grozījumi Sēklu aprites likumā", informēja Solveiga Lazovska, ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece. Grozījumus 27. augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi Sēklu aprites likumā jāveic, lai noteiktu Ministru kabinetam (MK) deleģējumu izdot dārzeņu amatieršķirņu tirdzniecības atzīšanas un sēklu aprites noteikumus.

Šobrīd saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos ietvertajām normām sēklu tirdzniecības vietās atļauts tirgot tikai ES kopējos šķirņu katalogos vai Latvijas augu šķirņu katalogā iekļautās šķirnes. Šajos katalogos praktiski līdz šim netika iekļautas tās dārzeņu šķirnes, kas nav piemērotas komerciālai dārzeņu ražošanai. Šīs nekomerciālā rakstura šķirnes jeb amatieršķirnes bieži vien ir iecienījuši mazdārziņu īpašnieki, jo tām parasti ir labas garšas īpašības, augļi vai saknes ir dažādās formās un dažādās krāsu gammās, bet tām ir zemāka raža vai arī šo šķirņu produkcija nav piemērota transportēšanai vai ilgstošai uzglabāšanai. Lai būtu iespēja oficiāli atzīt dārzeņu amatieršķirnes un oficiāli ar šo šķirņu sēklām tirgoties, Eiropas Komisija ir pieņēmusi attiecīgu direktīvu.

Likumprojektā iekļauti jautājumi, kurus reglamentēs amatieršķirņu atzīšanas un sēklu aprites noteikumi, kā arī noteiktas prasības, kas jāievēro, tirgojot dārzeņu amatieršķirnes.

Likums "Grozījumi Sēklu aprites likumā" stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un Saeimā.

Ar dokumenta pilnu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40188208

AgroPols

x

Paroles atgadināšana