Ekonomika un finanses

Pilnveidos augu šķirņu pārbaudes procesu un noteiks nekomerciālo dārzeņu šķirņu sēklu tirdzniecības atzīšanas normatīvus

Aija Zariņa, AgroPols
19.10.2010

19. oktobrī valdība akceptēja divus Zemkopības ministrijas izstrādātos likumu grozījumu projektus - „Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā” un „Grozījumi Sēklu aprites likumā”, informēja <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p>ZM sabiedrisko attiecību speciāliste </o:p>Solveiga Lazovska.

Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā paredz pilnvarot Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) izsniegt atļaujas šķirnes atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes veikšanai un noteikt institūcijas, kas var veikt šķirnes pārbaudi. Tāpat arī paredzēts, ka tiks noteikti starptautiski dokumenti, pēc kuriem varēs veikt šķirnes pārbaudi. Grozījumi normatīvajā aktā arī nosaka, ka jāprecizē VAAD funkcijas augu šķirņu aizsardzības jomā.

Grozījumi likumā veikti, jo šogad Kopienas augu šķirņu birojs (CPVO) ir apstiprinājis prasības institūcijām, kas veic šķirņu pārbaudi Eiropas Savienībā.

Savukārt grozījumi Sēklu aprites likumā ir jāveic, lai noteiktu Ministru kabinetam (MK) deleģējumu izdot dārzeņu amatieršķirņu tirdzniecības atzīšanas un sēklu aprites noteikumus.

Šobrīd saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos ietvertajām normām sēklu tirdzniecības vietās atļauts tirgot tikai ES kopējos šķirņu katalogos vai Latvijas augu šķirņu katalogā iekļautās šķirnes. Šajos katalogos praktiski līdz šim netika iekļautas tās dārzeņu šķirnes, kas nav piemērotas komerciālai dārzeņu ražošanai. Šīs nekomerciālā rakstura šķirnes jeb amatieršķirnes bieži vien ir iecienījuši mazdārziņu īpašnieki, jo tām parasti ir labas garšas īpašības, augļi vai saknes ir dažādās formās un dažādās krāsu gammās, bet tām ir zemāka raža vai arī šo šķirņu produkcija nav piemērota transportēšanai vai ilgstošai uzglabāšanai.Lai būtu iespēja oficiāli atzīt dārzeņu amatieršķirnes un oficiāli ar šo šķirņu sēklām tirgoties, Eiropas Komisija ir pieņēmusi attiecīgu direktīvu.

Likumprojektā iekļauti jautājumi, kurus reglamentēs amatieršķirņu atzīšanas un sēklu aprites noteikumi, kā arī noteiktas prasības, kas jāievēro, tirgojot dārzeņu amatieršķirnes.

Likumi „Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā” un „Grozījumi Sēklu aprites likumā” stāsies spēkā pēc to izskatīšanas Saeimā.

Vairāk informācijas par šiem normatīvo aktu projektiem var atrast interneta mājas lapas saitēs
 http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40188209&mode=mk&date=2010-10-19
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40188208&mode=mk&date=2010-10-19

AgroPols

x

Paroles atgadināšana