Ekonomika un finanses

Noteiks kārtību, kādā izsniedz un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu un prasības sertifikāta pretendentiem

Ilze Vabole, AgroPols
28.10.2010

28. oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas sagatavoto Ministru kabineta (MK) noteikumu „Kārtība, kādā izsniedz, pagarina un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu un reģistrē sertificēto personu un veterinārmedicīnisko prakses vietu” projektu, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Noteikumu projekta sagatavošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā izsniedz un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu, prasības sertifikāta pretendentiem, iesniedzamo dokumentu veidlapas, kā arī Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) sertifikācijas komisijas sastāvu un to pienākumus. Noteikumu projekts nosaka prasības sertificēto personu reģistram, ko izveidos un uzturēs LVB. Savā tīmekļa vietnē www.lvb.lv  LVB ievietos kvalifikācijas pārbaudes programmu (kvalifikācijas pārbaudes eksāmena tēmas). Sertifikātu izsniegs uz 5 gadiem, un pēc šī termiņa beigām sertifikāta derīguma termiņš būs jāatjauno.

D. Muceniece atgādina, ka pastāv nosacījumi, kuros gadījumos, lai saņemtu sertifikātu, ir jākārto kvalifikācijas pārbaudi. Sertifikācijas procesā kvalifikācijas pārbaude ir ļoti būtiska, jo pēc sertifikāta saņemšanas persona būs atbildīga par dzīvnieku ārstēšanu un arī par dzīvības glābšanu. Tāpēc ir svarīgi, lai sertificētajai personai būtu atbilstošas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas. Sertifikācijas komisija pieņem lēmumu par to, vai piešķirt vai nepiešķirt sertifikātu, un sertifikāts ir vienīgais dokuments, kas apliecina personas tiesības darboties veterinārmedicīnas jomā.

Jaunie MK noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz 2010. gada 3. jūnijā pieņemto likumu „Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā”, kas valdībai deleģē noteikt profesionālās kvalifikācijas prasības veterinārmedicīniskās prakses sertifikāta pretendentam, veterinārmedicīniskās prakses sertifikāta izsniegšanas, derīguma termiņa pagarināšanas un anulēšanas, kā arī sertificēto personu un veterinārmedicīniskās prakses vietas reģistrācijas kārtību.

Pēc stāšanās spēkā jaunie MK noteikumi attieksies uz privātpersonām, kuras ieguvušas augstāko veterinārmedicīnisko izglītību un vēlēsies saņemt vai atjaunot veterinārmedicīniskās prakses sertifikāta derīguma termiņu. Šobrīd Latvijā ir aptuveni 800 sertificētu veterinārārstu.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40194450

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana