Ekonomika un finanses

Latvijas augu šķirņu katalogā plānots iekļaut dārzeņu saglabājamās šķirnes

Aija Zariņa, AgroPols
02.12.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr. 1247 „ Latvijas izcelsmes laukaugu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes un atzīšanas un sēklu aprites noteikumi ””, informēja Solveiga Lazovska, ZM sabiedrisko attiecību speciāliste. To 2. decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai pārņemtu attiecīgās Komisijas Direktīvas prasības, kas attiecas uz dārzeņu ģenētisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, tos audzējot un pārdodot. Direktīva arī paredz atkāpes no vispārpieņemtās prakses attiecībā uz šķirņu atzīšanu, šķirņu pārbaudi, sēklu sertificēšanu un iekļaušanu katalogā. Šobrīd spēkā esošie Latvijas un Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti nepieļauj dārzeņu ģenētisko resursu izmantošanu, tos audzējot un pārdodot.

Grozījumu projektā precizētas institūcijas, kas var veikt atviegloto šķirņu atšķirīguma un viendabīguma pārbaudi, kā arī nosacījumi dārzeņu saglabājamās šķirnes iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā. Tāpat noteikumu projektā noteiktas sēklu kvalitātes prasības dārzeņu saglabājamajām šķirnēm, noteikti dārzeņu saglabājamo šķirņu sēklu maksimālo vienā gadā atļautie daudzumi tirdzniecībā, kā arī precizēta uz saglabājamo šķirņu etiķetēm norādāmā informācija.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas interneta mājas lapas saitē http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197426.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana