Ekonomika un finanses

Lai pasargātu patērētāju no nekvalitatīvu mikroorganismu lietošanas, noteiks prasības mikrobioloģisko preparātu reģistrācijai un tirdzniecībai

Ilze Vabole, AgroPols
02.12.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 27. jūnija noteikumos Nr. 30 „Mēslošanas līdzekļu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi””, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. To  2. decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Normatīvā akta grozījumu projektā noteiktas mikrobioloģisko preparātu identifikācijas, reģistrācijas, tirdzniecības un uzraudzības prasības, kā arī noteikts organiskajos un organominerālajos mēslošanas līdzekļos ietilpstošais augu barības elementu minimālais saturs.

Patlaban Latvijā tiek ražoti, ievesti un izplatīti mikrobioloģiskie preparāti, ko lieto mikrobioloģisko procesu atjaunošanai, aktivizēšanai un regulēšanai augsnē vai citā substrātā. Lai kontrolētu šo procesu un pasargātu patērētāju no nekvalitatīvu un iespējams arī Latvijas augsnēm nepiemērotu mikroorganismu lietošanas, nepieciešams noteikt mikrobioloģisko preparātu identifikācijas, reģistrācijas, tirdzniecības prasības, uzraudzības un kontroles prasības.

Šobrīd spēkā esošajos normatīvos nav noteikts minimālais augu barības elementu saturs organiskajos un organominerālajos mēslošanas līdzekļos, tāpēc arvien biežāk tiek iesniegti dokumenti tādu mēslošanas līdzekļu reģistrācijai, kuriem ir ļoti zems augu barības elementu saturs (zem 0,5 procentiem). Tādējādi, nosakot mēslošanas līdzekļu minimālo normu, patērētāji tiks pasargāti no nekvalitatīviem mēslošanas līdzekļiem, kuru efektivitāte ir apšaubāma.

Mēslošanas līdzekļus, kuriem augu barības elementu saturs ir ļoti zems, tiks iekļauti atsevišķā grupā „Netipiskie mēslošanas līdzekļi”. Lai reģistrētu mikrobioloģiskos preparātus un netipiskos mēslošanas līdzekļus, būs jāveic to efektivitātes pārbaude.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas interneta mājas lapas saitē http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197423

AgroPols

x

Paroles atgadināšana