Ekonomika un finanses

ZM izstrādājusi valsts pamatnostādnes zivju resursu saglabāšanai

Aija Zariņa, AgroPols
02.12.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi pamatnostādņu projektu "Zivju resursu mākslīgās atražošanas valsts programmas pamatnostādnes 2011.–2016. gadam", kā arī plāna projektu "Zivju resursu mākslīgās atražošanas rīcības plāns 2011.–2013. gadam", ko 2. decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt vērtīgo zivju resursu ilgtspējību un daudzveidību publiski izmantojamajos ūdeņos, lai mazinātu cilvēka darbības negatīvās ietekmes un vides faktoru radītos zaudējumus un sekmētu ilgtspējīgas zvejas un makšķerēšanas attīstības iespējas Latvijā.

Pamatnostādnēs ir paredzēts, ka tiks īstenota Gaujas, Ventas un mazo upju baseinu ceļotājzivju dabisko resursu papildināšana, publisko ūdenstilpju ihtiofaunas struktūras pilnveidošana, Daugavas baseina zivju resursu pavairošana to zaudējumu kompensācijai, kā arī zivju resursu mākslīgās atražošanas zinātniskā novērtējuma nodrošināšana.

Savukārt rīcības plāns izstrādāts, lai pirmajā posmā īstenotu zivsaimniecības nozares vidēja termiņa plānošanas dokumentu ”Zivju resursu mākslīgās atražošanas valsts programmas pamatnostādnes 2011.–2016. gadam”. Plāna projektā ir noteikti rīcības virzieni 2011.–2013. gadam, plānotie darbības rezultāti, optimāli nepieciešamais finansējums pa gadiem un tā paredzamie avoti, kā arī atbildīgās institūcijas.

Paredzams, ka laika posmā no 2011. gada līdz 2013. gadam Gaujas, Ventas un mazo upju baseinos tiks papildināti zivju resursi, ik gadu ielaižot tajos 5,76 miljonus zivju kāpuru, mazuļu un smoltu. Plānots pilnveidot publisko ūdenstilpju ihtiofaunas struktūru un palielināt iekšējo ūdeņu zivsaimniecisko produktivitāti, katru gadu ielaižot vidēji 28 miljonus zivju kāpuru un mazuļu.

Tāpat tiks tiks nodrošināta Daugavas baseina zivju resursu pavairošana, kompensējot Daugavas HES kaskādes darbības izraisītos zaudējumus un papildinot zivju krājumus par 6,37 miljoniem kāpuru, mazuļu un smoltu gadā.

Pamatnostādņu izpilde 2011.–2016. gadā būs atkarīga no finanšu līdzekļu pieejamības un to apmēra, kas ikgadēji tiks noteikts valsts budžeta veidošanas procesā.

Pamatnostādņu projekts pieejams Ministru kabineta (MK) mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197425

Rīcības plāna projekts pieejams MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197424

AgroPols

x

Paroles atgadināšana