Ekonomika un finanses

Par sezonas darbinieku skaitu komercdārzos VID varēs ziņot darba sākšanas dienā

Ilze Vabole, AgroPols
03.12.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumos Nr. 827 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli””, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

To  2. decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekta mērķis ir samazināt administratīvo slogu un atvieglot mazo un vidējo uzņēmumu darbības regulējumu.

Saskaņā ar patlaban spēkā esošo kārtību, darba devējs katru darba ņēmēju reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā (VID), iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem ne vēlāk kā vienu dienu, pirms persona uzsāk darbu. Tā kā lauksaimniecības darbiem ir sezonāls raksturs, pie augļu, ogu un dārzeņu audzētājiem pastāvīgi strādā neliels skaits darbinieku. Toties izaudzētās produkcijas novākšanas laikā ir nepieciešams nodarbināt daudz lielāku skaitu personu. Strādnieki tiek aicināti darbā ar sludinājumu starpniecību vai personas pašas ierodas komercdārzos, izsakot vēlmi dienu vai pat mazāku laikposmu pastrādāt, novācot augļus, ogas vai dārzeņus, lai gūtu papildu ienākumus. Tādējādi darba devējam pat vienu dienu pirms darba uzsākšanas nav skaidrs, cik personu ieradīsies darbā nākamajā dienā, un līdz ar to viņš nevar nosūtīt VID iesniedzamo informāciju norādītajā termiņā.

Tādējādi noteikumu projektā iekļautajā tiesību normā par darba ņēmēja reģistrēšanu VID tiek pieļauts izņēmums dažos sezonas darbos lauksaimniecībā, tas ir, augļu, ogu un dārzeņu ražošanas komercdārzos, kuros notiek bieža, liela skaita darbinieku rotācija, par darba ņēmējiem ziņot dienā, kad persona faktiski sāk darbu.

Tāpat noteikumi papildināti ar tabulu „Ziņu kods un tā atšifrējums”, kurā fiksēti ziņu kodi konkrētiem sezonas darbu kodiem augļkoku, ogulāju un dārzeņu audzēšanas nozarē.

Šī kārtība, kad darba devējs noteiktos gadījumos par darbinieku var ziņot VID dienā, kad darbs uzsākts, ļaus precīzāk uzskaitīt lauksaimniecības sezonas darbos nodarbināto skaitu, mazinās ēnu ekonomiku, padarot iespējamu precīzu nodarbināto skaita paziņošanu VID, kā arī nodrošinot nodarbināto personu sociālās garantijas.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Informācija par normatīvā akta projektu pieejama interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40198584

AgroPols

x

Paroles atgadināšana