Ekonomika un finanses

Grozīumi trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtībā

Aija Zariņa, AgroPols
20.01.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010. gada 23. februāra noteikumos Nr.178 „Trakumsērgas profilakses un apkarošanas kārtība”, ko 20. janvārī  izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Noteikumos paredzēti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē un papildina trakumsērgas profilakses un apkarošanas nosacījumus.

Grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk aizdomas par dzīvnieka inficēšanos vai saslimšanu ar trakumsērgu Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) varēs ziņot ne tikai darba dienās, bet arī brīvdienās.

Savukārt Dzīvnieku aizsardzības likumā ir noteikts, ka par klaiņojošiem dzīvniekiem nav uzskatāmi sterilizēti kaķi, kas uzturas pilsētās un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā, līdz ar to izmaiņas noteikumos paredz rīcību ar sterilizētu, apzīmētu kaķi, ja pastāv aizdomas par šāda kaķa inficēšanos vai saslimšanu ar trakumsērgu.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk laboratorisko izmeklējumu rezultātus par iespējamo trakumsērgu nosūtīs ne tikai PVD un pilnvarotajam veterinārārstam, bet arī dzīvnieka īpašniekam vai turētājam.

Šobrīd ir noteikts, ka pastāvot aizdomām par lauksaimniecības dzīvnieka vai cita dzīvnieka inficēšanos ar trakumsērgu, ir jāveic sešu mēnešu novērošana, dzīvnieku nepārvietojot. Lai atvieglotu šo dzīvnieka īpašnieka vai turētāja slogu, grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk būs iespēja veikt lauksaimniecības dzīvnieka vakcināciju, atceļot dzīvnieka sešu mēnešu novērošanu un to nepārvietošanu.

Tāpat noteikumos sagatavotas izmaiņas, kas nosaka suņa, kaķa vai mājas (istabas) seska īpašnieka vai turētāja rīcību gadījumā, ja tas atsakās no dzīvnieka eitanāzijas. Plānots, ka turpmāk tiks samazināts dzīvnieka novērošanas laika periods, ja pastāv aizdomas par inficēšanos vai saslimšanu ar trakumsērgu.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40204412

AgroPols

x

Paroles atgadināšana