Ekonomika un finanses

Plāno atvieglot PVN samaksas kārtību zvejniekiem

Aija Zariņa, AgroPols
26.01.2011

Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) ierosināto un Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto priekšlikumu par iespēju no šī gada 1. jūlija zvejniecības uzņēmumiem piemērot pievienotās vērtības (PVN) nodokļa samaksas kārtību pēc tā sauktā „kases principa”, kas paredz, ka zvejniekiem valsts budžetā PVN jāiemaksā pēc nozvejoto zivju realizācijas apmaksas, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Zemkopības ministrija ierosināja, ka zvejniecības uzņēmumiem tāpat kā lauksaimniecības produktu ražotājiem būtu jāpiemēro likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4 pantā noteikto PVN samaksas kārtību pēc tā sauktā „kases principa”, kas nosaka, ka par PVN valsts budžetā jānorēķinās nevis nākamajā mēnesī pēc taksācijas perioda beigām, bet gan pēc tam, kad pircējs ir samaksājis par pārdoto preci. Turklāt PVN maksājumu iespējams atlikt līdz sešiem mēnešiem.

Piemērojot īpašo PVN samaksas kārtību, tiks veicināta vietējo zvejnieku ieinteresētība nozvejotās zivis realizēt Latvijas zivju apstrādes uzņēmumiem, jo šobrīd liela daļa nozvejotās zivis tiek eksportētas uz ārvalstīm, kam netiek piemērots PVN. Līdz ar to vietējiem zivju produkcijas ražotājiem būs papildus pieejamas nepieciešamās zivju izejvielas eksportspējīgas zivju produkcijas ražošanai ar augstāku pievienoto vērtību. Tāpat izmaiņas likumā mazinās iespējamās ēnu ekonomikas aktivitātes nozarē.

Zvejniecības uzņēmumiem nav iespēju ilgstoši uzglabāt nozvejotās zivis, tādēļ tās tiek tālāk pārdotas specializētiem apstrādes uzņēmumiem, kas tālāk tās pārstrādā zivju konservos un citos produktos. Ņemot vērā zvejniecības sezonālo raksturu, lielākā daļa nozvejoto zivju apstrādes uzņēmumiem tiek nodotas gada pēdējos un pirmajos mēnešos, taču,atbilstoši zvejniecības nozares nevalstisko organizāciju datiem, zivju produktu pārstrādātāji par saņemto produkciju norēķinās līdz 8 mēnešu laikā, parasti tad, kad pakāpeniski ir tikuši pārdoti gatavie produkti.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, zvejnieki gadījumos, kad nozveja tiek pārdota Latvijas zivju apstrādes uzņēmumiem, maksā valsts budžetā PVN par visu piegādātās produkcijas daudzumu uzreiz, šādā veidā „iesaldējot” daļu savu naudas līdzekļus līdz zivju apstrādes uzņēmumi ar viņiem ir norēķinājušies. Tas zvejniecības uzņēmumiem rada grūtības laikā samaksāt par degvielas piegādēm, iegādāties nepieciešamās rezerves daļas un aprīkojumu, kā arī apgrūtina algu izmaksu.

Izdarot grozījumus likumā, zvejnieki tāpat kā lauksaimniecības produkcijas ražotāji vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kas nodarbojas ar dažādu lauksaimniecības produktu piegādi (dzīvi dzīvnieki, piena produkti, graudaugu produktu u.c.) no šī gada 1. jūlija varēs izmantot priekšrocības PVN iemaksu atlikšanai līdz samaksas saņemšanai par piegādātajām zivīm.

Ja saskaņā ar valdības lemto Saeima atbalstīs grozījumus likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.4 pantā, lai pieteiktos „kases principa” PVN samaksas kārtībai, zvejniecības uzņēmumiem būs jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana