Ekonomika un finanses

Valdība nepanāk vienprātību par akcīzes atvieglojumu samazinājumu zemniekiem

Jānis Bagātais, Nac.ag. LETA
09.03.2011

Valdība turpinās diskusijas par akcīzes nodokļa atvieglojumu dīzeļdegvielai samazinājumu zemniekiem, jo konkrētas vienošanās joprojām nav panāktas.

Šobrīd Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums budžeta konsolidācijas pasākumos paredz, ka zemniekiem par vienu litru dīzeļdegvielas būtu jāmaksā 4,7 santīmi akcīzes nodokļa, saglabājot esošos limitus - 100 litri par vienu hektāru.

Līdz šim lauksaimnieku patērētajai dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis netika piemērots un, samazinot šo valsts atbalsta pasākumu, budžetā plānots ietaupīt ap 1,9 miljoniem latu.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc sēdes atzina, ka vienošanās neesot panākta un FM ar Zemkopības ministriju turpināšot strādāt pie iespējamiem risinājumiem, papildus šos jautājumus skaņojot ar starptautiskajiem aizdevējiem. Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) vien prognozēja, ka vienošanās tikšot panākta līdz nedēļas beigām.

Tāpat diskusijas valdībā turpinoties par plānoto trīs miljonu latu samazinājumu subsīdijām pasažieru pārvadājumiem, un Satiksmes ministrija turpinot apspriest alternatīvus samazinājumu veidus, kuri gan arī vēl esot jāskaņo ar aizdevējiem.

Kā ziņots, biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš uzskata, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V), izsakot priekšlikumu budžeta konsolidācijas vārdā samazināt ar akcīzes nodokli neapliekamo dīzeļdegvielas limitu lauksaimniekiem, ir pārkāpis sarkano līniju, tādēļ lauksaimnieki ir gatavi pieprasīt ministra demisiju, kā arī pievienoties pasažieru pārvadātāju streikam 24. martā.

Lazdiņš norādīja, ka lauksaimniekiem kopumā nav pieņemama finanšu ministra darbība. "Pēdējais piliens ir lauksaimniecībai paredzēto subsīdiju - sešu miljonu - samazināšana līdz trim miljoniem. Neesam pārliecināti par ministra kompetenci, jo viņš paziņo, ka lauksaimnieki nav ielikuši savu artavu budžeta konsolidācijā, lai gan uz nacionālo subsīdiju rēķina vien pēdējos gados konsolidācijā esam ielikuši 26 miljonus," akcentēja Lazdiņš.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana