Ekonomika un finanses

ZM izstrādājusi mājas (istabas) dzīvnieku ciltsdarba jomas regulēšanas kārtību

Ilze Vabole, AgroPols
14.04.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizāciju reģistrēšanas, šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas un ciltsrakstu izsniegšanas kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To 14. aprīlī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts sagatavots, pamatojoties uz 2011. gada 20. janvārī pieņemto likumu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”, kurš stāsies spēkā šā gada 1. jūlijā. Jaunais likums paredz sagatavot normatīvos aktus, kas regulēs šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsdarba jomu.

Šobrīd katra organizācija izdod dažāda veida ciltsrakstus un ciltsgrāmatā veic atšķirīgus ierakstus, un tas rada šaubas par ierakstītās informācijas ticamību un domstarpības organizāciju savstarpējā sadarbībā. Personām, kas vēlas iegādāties mājas (istabas) dzīvnieku, nav informācijas par to, vai organizācijas ir legāli darbojošās un to izsniegtajos dzīvnieka ciltsrakstos ir sniegti ticami dati.

Jaunie MK noteikumi noteiks kārtību, kādā šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas, kuras nodarbojas ar mājas (istabas) dzīvnieku ciltsdarbu, kārto mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatu un izsniedz ciltsrakstus mājas (istabas) dzīvniekiem. Tādējādi tiks novērsta nepatiesas informācijas reģistrēšana un sakārtots ciltsdarbs mājas (istabas) dzīvnieku jomā. Tāpat noteikumu projekts paredz, ka katrai organizācijai būs jāreģistrējas Valsts aģentūrā „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC).

Noteikumu projekts arī paredz, ka katrai mājas (istabas) dzīvnieku sugai jānodrošina vienota ierakstīšana ciltsgrāmatā un vienota veida un satura ciltsrakstu izsniegšana. Ar reģistrēto organizāciju sarakstu persona varēs iepazīties LDC mājas lapā internetā.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2011. gada 1. jūliju.

Plašāka informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=4021387

AgroPols

x

Paroles atgadināšana