Ekonomika un finanses

No 1. jūlija būs jauna gaļas liellopu pārraudzības kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
28.04.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Gaļas liellopu pārraudzības kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. To 28. aprīlī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Normatīvais akts izstrādāts saskaņā ar jaunā Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likuma stāšanos spēkā šā gada 1. jūlijā.

Šobrīd gaļas liellopu pārraudzības kārtību nosaka Ministru kabineta 2008. gada 2. janvāra noteikumi Nr.6 „Gaļas liellopu pārraudzības kārtība” Ar 2011. gada 1. jūliju stāsies spēkā likums „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”. Līdz ar to patlaban spēkā esošie noteikumi zaudēs spēku.

Noteikumu projektā paredzēta kārtība, kādā tiks veikta gaļas liellopu pārraudzība, pārraudzības datu reģistrēšanas kārtība, liellopu eksterjera lineārās vērtēšanas nosacījumi un datu uzskaites kārtība liellopu kontrolizaudzēšanā. Tāpat paredzētas pārrauga, eksperta un ganāmpulka īpašnieka tiesības un pienākumi, kā arī šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizācijas funkcijas gaļas liellopu pārraudzības procesā.

Normatīvais akts paredzēs, ka gaļas liellopu pārraudzību saskaņā ar Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumu, tāpat kā līdz šim, varēs veikt fiziska persona, kas ir saņēmusi attiecīgu sertifikātu dzīvnieku vērtēšanai vai pārraudzības darba veikšanai vai apliecību šī darba veikšanai vienā ganāmpulkā. Tāpat paredzēts, ka gaļas liellopu pārraugi pārraudzības datus Valsts aģentūrai „Lauksaimniecības datu centrs” nosūtīs papīra formā, jo ierobežotu finansiālo līdzekļu dēļ pagaidām nav izstrādātas programmatūras šo datu tiešai elektroniskai pievienošanai datubāzei.

Normatīvais akts pēc tā stāšanās spēkā attieksies uz šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizāciju SIA „Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācija” un Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību „ABC projekts”, šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzēšanas saimniecībām, saimniecībām, kas veic gaļas liellopu pārraudzību, kā arī uz fiziskām personām, kas veic gaļas liellopu vērtēšanu un pārraudzību.

Gaļas liellopu pārraudzības kārtība stāsies spēkā vienlaikus ar Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumu - 2011. gada 1. jūlijā.

Papildu informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40215013  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana