Ekonomika un finanses

Plāno samazināt administratīvo slogu pašvaldībām Lauku attīstības programmas projektu īstenošanā

Aija Zariņa, AgroPols
12.05.2011

12. maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Grozījums Ministru kabineta 2008. gada 7. jūlija noteikumos Nr.525 „ Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem” ””, kas paredz samazināt administratīvo slogu atbalsta saņemšanas pretendentiem – pašvaldībām, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Lauku atbalsta dienests (LAD), administrējot pasākumu saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem MK 2008. gada 7. jūlija noteikumiem Nr.525 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem””, ir konstatējis virkni sarežģījumu, kas kavē pašvaldībām apgūt finanšu līdzekļus un realizēt projektus, jo daudzām pašvaldībām, pēc iepirkuma procedūras veikšanas, faktiskās būvdarbu izmaksas ir palielinājušās, kālab rodas nepieciešamība pēc papildus finansējuma, kas iepriekš projektā netika paredzēts. Līdz ar to pašvaldības ir gatavas realizēt projektus, atsakoties no kāda cita projekta un tam paredzētos finanšu līdzekļus pārvirzīt citam (prioritāram) projektam, veicot tikai grozījumus projekta iesniegumā.

Lai veicinātu projektu īstenošanu pašvaldībās un samazinātu administratīvo slogu, normatīvā akta grozījumu projekts paredz noteikt, ka pašvaldībām ir tiesības pārdalīt projektu attiecināmās izmaksas vienas pašvaldības ietvaros, nepārsniedzot tai noteikto kopējo maksimālo attiecināmo izmaksu summu, ja maksājuma pieprasījums ir iesniegts pēc 2011. gada 1. jūnija. Drošu finanšu vadības principu un administratīvo procedūru nodrošinās Lauku atbalsta dienests (LAD).

Noteikumu projekts paredz atbalsta iesniegumu iesniegšanu Lauku atbalsta dienestā, lai pieteiktos uz Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākuma „Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem”” atbalstu pašvaldību ceļu būvniecībai vai rekonstrukcijai, neietverot uzturēšanu, vietējas nozīmes saietu namu, brīvā laika pavadīšanas, sporta un kultūras objektu būvniecībai vai rekonstrukcijai, publiski pieejamas teritorijas labiekārtošanai, kas tiek veikta, lai nodrošinātu rekreācijas pamatpakalpojumus pašvaldību teritorijās, kā arī atjaunojamo energoresursu energoapgādes sistēmas būvniecībai vai rekonstrukcijai.

Normatīvā akta grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40216358

AgroPols

x

Paroles atgadināšana