Ekonomika un finanses

Noteiks salmonelozes profilakses un apkarošanas pasākumu kārtību, vakcinējot vistas pret salmonelozi

Ilze Vabole, AgroPols
19.05.2011

19. maijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā veic salmonelozes profilakses un apkarošanas pasākumus, vakcinējot vistas pret salmonelozi”, kurā noteikta kārtība, kādā veic salmonelozes profilakses un apkarošanas pasākumus, vakcinējot vistas pret salmonelozi, un kādā vistu ganāmpulku īpašnieks vai turētājs piesaka plānotās vakcīnas, tās saņem, uzglabā, izlieto, sedz vakcinācijas laikā radušās izmaksas un iesniedz pārskatu par vakcināciju, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. Normatīvā akta projektā noteikta arī praktizējošā veterinārārsta un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) kompetence.

Vistu vakcinācija ir nepieciešama, lai samazinātu salmonelozes ierosinātāju izplatību vistu ganāmpulkos un to izcelsmes produktos, nesamazinot produkcijas ražošanas apjomu un panāktu, ka realizējamā produkcija ir droša un cilvēka veselībai nekaitīga un ražotājam nerodas zaudējumi ražošanas samazināšanas dēļ vai zaudējumi, ja vistas ir jāizkauj, lai mazinātu infekcijas slimības izplatību. Tāpat vistu vakcinēšana palīdzēs tirgus dalībniekiem saglabāt iespējas veikt saimniecisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos.

Vakcīnu iepirkumu plānos un veiks PVD, pamatojoties uz vistu ganāmpulka īpašnieka vai turētāja pieteikumā norādīto vakcinējamo vistu kopējo skaitu un ņemot vērā epizootoloģisko situāciju vistu novietnēs. Tāpat arī par salmonellas un dažu citu pārtikā sastopamu zoonozes īpašu izraisītāju kontroli noteiktās kompetentās iestādes pienākumus veiks PVD.

Lai saņemtu vakcīnu vistām pret salmonelozi nākamajam gadam, paredzēts, ka vistu ganāmpulka īpašniekam vai turētājam, kas ražo svaigas olas vai inkubējamās olas Eiropas Savienības (ES) iekšējam tirgum, līdz kārtējā gada 1.aprīlim jāpiesakās PVD attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā, iesniedzot iesniegumu vakcīnas pret salmonelozi saņemšanai nākamajā gadā elektroniski vai papīra formā .

Ja nākamajā gadā plānojamais vakcinējamo vistu skaits mainīsies, vistu ganāmpulka īpašniekam līdz kārtēja gada 1.decembrim elektroniski vai papīra formā atkārtoti jāiesniedz iesniegumu PVD attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā, norādot informāciju par precizēto vakcinējamo vistu skaitu.

Paredzēts arī, ka vistu ganāmpulka īpašniekam vienu reizi ceturksnī līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša 25.datumam jāiesniedz dienesta attiecīgajā teritoriālajā struktūrvienībā pārskatu par veikto vakcināciju pret salmonelozi elektroniski vai papīra formā.

Ganāmpulkā vakcināciju veiks praktizējošs veterinārārsts.

Noteikumi būs jāievēro vistu ganāmpulka īpašniekiem vai turētājiem, kas ražo un realizē svaigas olas vai inkubējamās olas ES iekšējam tirgum .

Noteikumi neattieksies uz vistu ganāmpulkiem, kuri paredzēti olu iegūšanai nelielā apjomā un kuros salmonelozi apkaro saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā kontrolē un apkaro salmonelozi un citas ar pārtikas produktiem pārnēsājamas infekcijas slimības mājputnu ganāmpulkos, kas paredzēti pārtikas produktu iegūšanai nelielā apjomā un tiešai piegādei galapatērētājam .

Salmoneloze ir otrā biežāk ziņotā zoonoze (infekcijas slimība, ar kuru slimo gan cilvēki, gan dzīvnieki) Eiropas Savienībā. Lielākais šīs infekcijas slimības avots ir olas, kā arī cūkgaļa un putnu gaļa. Katru gadu tiek ziņots par apmēram 180 tūkstošiem cilvēku saslimšanas gadījumu Eiropas Savienības dalībvalstīs (38,2 saslimšanas gadījumi uz 100 000 cilvēku).

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40217075

AgroPols

x

Paroles atgadināšana