Ekonomika un finanses

Turpmāk būs vienota slaucamo govju un piena šķirņu kazu pārraudzības kārtība

Ilze Vabole, AgroPols
26.05.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Slaucamo govju un piena šķirņu kazu pārraudzības kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To 26. maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts sagatavots, pamatojoties uz 2011. gada 20. janvārī pieņemto likumu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”, kurš stāsies spēkā ar šā gada 1. jūliju. Tā kā slaucamo govju un piena šķirņu kazu pārraudzības process ir ļoti līdzīgs, abu sugu pārraudzības kārtība apvienota vienotos MK noteikumos.

Saskaņā ar to, ka Latvija ir starptautiskās dzīvnieku pārraudzības komitejas (International Committee for Animal Recording – ICAR) dalībvalsts, jaunajos noteikumos ir ietvertas ICAR pārraudzības vadlīnijās noteiktās normas attiecībā uz datu ieguvi.

Noteikumu projekts paredz jaunu kazu pārraudzības nosacījumu piena šķirņu kazu īpašniekiem. Turpmāk visām pārraudzībā esošajām kazām būs jāvērtē eksterjers. Par kazu eksterjera vērtēšanu ganāmpulka īpašniekiem pašlaik ir paredzēts valsts atbalsts, līdz ar to pārraudzības izmaksas nepalielināsies.

Tāpat noteikumu projektā precizētas arī prasības attiecībā uz piena daudzuma mērīšanas līdzekļu pārbaudes veikšanu. Noteikumi paredz, ka tajā gadījumā, ja pārbaudi veic akreditēta laboratorija, tā uz mērīšanas līdzekļa izvieto uzlīmi, kurā norāda datus saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mērīšanas līdzekļu kalibrēšanu vai normatīvajiem aktiem par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2011. gada 1. jūliju.

Plašāka informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40217835

AgroPols

x

Paroles atgadināšana