Ekonomika un finanses

PVD reģistrēs uzņēmumus, kuri ražo, pārstrādā un izplata materiālus un izstrādājumus, kas nonāk saskarē ar pārtiku

Ilze Vabole, AgroPols
02.06.2011

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Obligātās nekaitīguma prasības materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, kā arī to ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu reģistrācijas kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To 2. jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz, ka turpmāk Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) būs jāreģistrē visi uzņēmumi, kuri ražo, pārstrādā un izplata materiālus un izstrādājumus, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Projektā noteikts, ka šo uzņēmu reģistrācija būs bezmaksas un to varēs izdarīt arī elektroniski. Uzņēmumu reģistrācija ir nepieciešama, lai būtu zināmi materiālu un izstrādājumu, kas nonāk saskarē ar pārtiku, ražotāji, pārstrādātāji un izplatītāji. To uzņēmumu reģistrācija, kuri jau ir iesaistīti minētajos procesos, ir paredzēta līdz 2012. gada 1. jūlijam.

Jaunie noteikumi paredz materiālu un izstrādājumu ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas uzņēmumu reģistrācijas, darbības apturēšanas un atjaunošanas un reģistrācijas anulēšanas kārtību. Tāpat noteikumi paredz kārtību, kādā apturama materiālu un izstrādājumu izplatīšana un izmantošana, kā arī turpmākās materiālu un izstrādājumu izmantošanas un iznīcināšanas kārtību normatīvo aktu pārkāpumu gadījumā.

Līdz šim Latvijā nav reģistrēti uzņēmumi, kas nodarbojas ar tādu materiālu un izstrādājumu ražošanu, pārstrādi un izplatīšanu, kuri paredzēti saskarei ar pārtiku. Pārtikas aprites uzraudzības likuma grozījumos tika ietverta norma, kura nosaka pilnvarojumu PVD kontrolēt materiālus un izstrādājumus, kas paredzēti saskarei ar pārtiku, kā arī to ražotāju atbilstību labas ražošanas prakses nosacījumiem.

Paredzams, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā ar 2012. gada 1. janvāri.

Plašāka informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40218459

AgroPols

x

Paroles atgadināšana