Ekonomika un finanses

ZM rosina palielināt bāzes izdevumus Zemes resursu ilgtspējības saglabāšanai

Ilze Vabole, AgroPols
18.08.2011

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi informatīvo ziņojumu „Par bāzes izdevumu palielināšanu valsts pamatbudžeta programmai „Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana” nodrošināšanai 2012. gadā un turpmākajos gados”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To 18. augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Informatīvais ziņojums sagatavots, lai informētu Ministru kabinetu (MK) par 2012. gadā un turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu valsts pamatbudžeta programmas „Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana” nodrošināšanai un Meliorācijas likumā noteikto valsts funkciju īstenošanai.

Lai 2012. gadā un turpmāk nodrošinātu valsts deleģēto funkciju izpildi, informatīvajā ziņojumā norādīts, ka jāpalielina bāzes izdevumi 2012. gadam un turpmākajiem gadiem līdz 1 500 000 latiem valsts pamatbudžeta programmas „Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana” apakšprogrammā „Meliorācijas kadastra uzturēšana, valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācija un uzturēšana”.

Valsts meliorācijas sistēmu un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācijas un uzturēšanas izdevumu plānošana un prognozēšana pēdējos gados ir apgrūtināta, ņemot vērā klimatiskos apstākļus. Stihiski ūdens uzplūdi vētru, palu un vēja ietekmē ir pierādījuši, ka meliorācijas sistēmu uzturēšanai ir jāatvēl lielāki resursi, lai izvairītos no lielām meliorācijas sistēmu avārijām. Šādu avāriju seku novēršana finansiāli ir daudz neizdevīgāka nekā meliorācijas sistēmu ekspluatācija un uzturēšana ar laikus piešķirtiem līdzekļiem.

Nepieciešamā finansējuma palielināšana valsts pamatbudžeta programmā „Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana” nodrošinās zemes meliorācijas sistēmas pienācīgu uzturēšanu un atjaunošanu, optimālu augsnes mitruma regulēšanu, kas savukārt nodrošina augsnes auglības uzlabošanos un sniedz neatsveramu atbalstu Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstībai, būtiski uzlabojot eksporta produkcijas pieaugumu un tā veicinot pašreizējās ekonomiskās situācijas atlabšanu valstī, kā arī mazinot plūdu apdraudējumu, proti, pasargājot no applūšanas pilsētas, autoceļus, dzelzceļus, mežus, lauksaimniecības zemes.

Pēc meliorācijas kadastra datiem, valstī ir 1,6 miljoni hektāru meliorētas lauksaimniecības zemes un apmēram 400 000 tūkstoši hektāru nosusinātas meža zemes.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40225139

AgroPols

x

Paroles atgadināšana