Ekonomika un finanses

Paredzēti grozījumi ģenētiski modificēto organismu aprites likumā

Ilze Vabole, AgroPols
27.03.2012

27. martā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus „Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumi pilnvaros valdību noteiktā termiņā pieņemt ģenētiski modificēto (ĢM), konvencionālo un bioloģisko kultūraugu līdzāspastāvēšanas prasības un precizēt kompetento iestāžu atbildības jomas, pamatojoties uz koncepciju „Vienota valsts uzraudzība veterināro zāļu apritē”.

Pašvaldības var noteikt attiecīgus pasākumus teritorijā, lai konvencionālajos un bioloģiskajos kultūraugos vai biškopības produktos izvairītos no ģenētiski modificētu organismu klātbūtnes bez nodoma. Izmaiņas likumā ļaus nepieciešamās darbības veikt, kā arī precizēs kompetento iestāžu uzraudzības un kontroles funkcijas.

Grozījumi likumā arī skaidri norādīs, ka „Ģenētiski modificēto organismu aprites likums” neattiecas uz tādu zāļu izplatīšanu vidē izmēģinājumiem, kas satur ĢM organismus (ĢMO) vai iegūtas no tiem, izņemot riska novērtēšanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ĢMO apzinātu izplatīšanu, monitoringa un atļaujas izsniegšanas kārtību un arī kārtību, kādā sniedzama informācija par ĢMO apriti un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanas procesā.

Grozījumi arī precizē organisma, mikroorganisma un ĢM mikroorganisma definējumu un vairākas likumā noteiktās definīcijas atbilstoši Eiropas Komisijas izteiktajiem priekšlikumiem, piemēram definīciju par ĢMO izplatīšanu vidē izmēģinājumiem un kultūraugu līdzāspastāvēšanas definīciju.

Latvijā patlaban nav saņemts neviens iesniegums par vēlēšanos audzēt ĢM kultūraugus.

Grozījumi likumā vēl jāizskata Saeimai.

Papildu informācijai:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40230662&mode=mk&date=2012-03-27

AgroPols

x

Paroles atgadināšana