Ekonomika un finanses

Paredzētas virssaistības 54 milj. latu apmērā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumos

Ilze Vabole, AgroPols
28.03.2012

27. martā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto informatīvo ziņojumu „Par virssaistību uzņemšanos Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumos 2007. – 2013. gada plānošanas periodā”, informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Informatīvais ziņojums izstrādāts, lai nodrošinātu Latvijas Lauku attīstības programmas 2007. – 2013. gadam (LAP) un Rīcības programmas (RP) Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007. – 2013. gadam (EZF) pilnīgāku un efektīvāku publiskā finansējuma apgūšanu.

Īstenojot LAP un EZF atbalsta ieviešanu, Zemkopības ministrija secinājusi, ka vairākos pasākumos ir vērojama liela projektu iesniedzēju interese un šobrīd pieejamais finansējums lielākā daļā pasākumu jau ir rezervēts, kā rezultātā liela daļa kvalitatīvu projektu tiek noraidīti. Pieņemot lēmumu  par virssaistību uzņemšanos, tika ņemti vērā arī fakti par šobrīd realizācijā esošajiem projektiem. Lielai daļai projektu pēc to īstenošanas samazinās reālās izmaksas, vairākos projektos tiek konstatēti neatbilstoši veiktie izdevumi, kā arī atbalsta pretendenti pārtrauc saistības, nespējot nodrošināt finanšu līdzekļu pieejamību projekta īstenošanas laikā. Izvērtējot iepriekš minēto un programmu realizāciju šobrīd, svarīgi ir uzņemties saistības tām programmām, kam ir pieprasījums un tās nodrošina ekonomisko aktivitāti.

 Lai nodrošinātu Lauku attīstības programmas un Zivsaimniecības rīcības programmas pasākumu pilnīgu un efektīvu publiskā finansējuma apgūšanu, Zemkopības ministrija ierosina uzņemties virssaistības 48 143 711 latu apmērā šādos Lauku attīstības programmas pasākumos - lauku saimniecību modernizācija, lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana, infrastruktūra, kas attiecas uz lauksaimniecības un mežsaimniecības attīstību un pielāgošanu, atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai, tūrisma aktivitāšu veicināšana. Tāpat informatīvais ziņojums paredz arī uzņemties virssaistības 5 852 220 latu apmērā šādos Zivsaimniecības rīcības programmas pasākumos - investīcijas akvakultūras uzņēmumos un zvejas un akvakultūras produktu apstrāde un mārketings. Kopējais nepieciešamais virssaistību apjoms abu programmu ietvaros ir 53 995 931 lats.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40244217&mode=mk&date=2012-03-27

AgroPols

x

Paroles atgadināšana