Ekonomika un finanses

Nepieciešama koksnes biomasas loģistikas sistēmas izveidošana

Ilze Vabole, AgroPols
28.03.2012

Trešdien, 28. martā Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē Zemkopības ministrijas (ZM) Meža departamenta speciālisti novada domju vadītājus iepazīstināja ar ZM aktivitātēm enerģētiskās koksnes loģistikas sistēmas izveidošanai, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Pašvaldību vadītāji tikai iepazīstināti ar ZM un nozares nevalstisko organizāciju un uzņēmumu kopīgo redzējumu par koksnes biomasas loģistikas sistēmas izveidošanas nepieciešamību un attīstības iespējām. Šobrīd koksnes biomasas izmantošanas potenciāls Latvijā nav pilnībā izmantots. Vietējam patērētājam netiek piegādāta visa meža šķelda (lielākā daļa no kopšanas cirtēm privātajos mežos, apauguma ārpus meža u.c.) Iemesli ir vairāki: gan nelieli šķeldu apjomi privātajos mežos un nepietiekama kvalitāte, gan sezonāls pieprasījums apkures sezonā. Koksnes biomasas loģistikas sistēmas attīstība, veidojot starpkrautuves koksnes biomasas uzglabāšanai, uzlabotu šķeldas kvalitāti, radītu vietu kamīnmalkas ražošanai (palielinot malkas realizācijas vērtību 2,5 līdz 3 reizes) un citu specifisku produktu ražošanai, tādējādi radot jaunas darba vietas, kā arī izlīdzinātu šķeldu pieprasījuma siltuma ražošanai sezonalitāti.

Pašvaldību vadītāji ar interesi noklausījās šīs aktuālās tēmas izklāstu un pauda gatavību līdzdarboties, lai atrastu optimālu risinājumu, jo pašvaldībām energoapgādes jautājumi ir ļoti aktuāli. Sanāksmes laikā klātesošie vienojās, ka Latvijas Pašvaldību savienība apzinās pašvaldības, kas ir ieinteresētas koksnes biomasas loģistikas sistēmas izveidošanā, lai tās iesaistītu ZM speciālistu darba grupā šās sistēmas izstrādei.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana