Ekonomika un finanses

Paredzēti grozījumi Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādī

Ilze Vabole, AgroPols
17.05.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2011. gada 1. marta noteikumos Nr.163 „Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumus 17. maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/128/EK nosacījumiem, ar kuru nosaka Kopienas sistēmu pesticīdu ilgtspējīgas lietošanas nodrošināšanai, dalībvalstīm ir jāizveido sistēma regulārai augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu pārbaudei. Līdz 2016. gada 26. novembrim visām lietošanā esošām iekārtām jābūt pārbaudītām vismaz vienu reizi. Pārbaudēm jābūt periodiskām, to starplaiki nedrīkst pārsniegt piecus gadus līdz 2020. gadam un trīs gadus pēc tam. Jaunām iekārtām pārbaužu starplaiki ir 5 gadi. Lai izsniegtu sertifikātu iekārtu pārbaudes veicējiem vai arī atzītu citā valstī izsniegtu sertifikātu, ir sagatavojams Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) novērtējums, kas ir maksas pakalpojums. Maksas pakalpojums ir arī uzlīmes izsniegšana atbilstošām augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtām.

Lai atbalstītu zinātniskus pētījumus, genofonda kolekciju veidošanu, ekspozīciju daudzveidošanu un veicinātu starptautisko sadarbību ar valstu, kas nav ES sastāvā, botāniskajiem dārziem un zinātniskajām iestādēm, VAAD ierosina šim mērķim veiktās fitosanitārās pārbaudes sertifikāta saņemšanai un izsniegšanai noteikt par bezmaksas pakalpojumu. Bezmaksas pakalpojums piemērojams, ja saskaņā ar Riodežaneiro Konvenciju par bioloģisko daudzveidību (The Rio de Janeiro Convention on biological diversity) botāniskais dārzs vai zinātniskā iestāde piedalās nekomerciāla rakstura starptautiskajā sēklu vai stādāmā materiāla apmaiņā starp pasaules botāniskajiem dārziem vai citām zinātniskām iestādēm, tādējādi nodrošinot augu valsts bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas veicināšanu.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācijai: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40251141

AgroPols

x

Paroles atgadināšana