Ekonomika un finanses

Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē sākta Zemkopības ministrijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un meža nozarēm piedāvātās atbalsta politikas 2014. līdz 2020. gadam izvērtēšana

Ilze Vabole, AgroPols
28.06.2012

Trešdien, 27. jūnijā, Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē sākts apspriest Zemkopības ministrijas izstrādātos priekšlikumus Lauku attīstības programmai Eiropas Savienības (ES) nākamajam finanšu plānošanas periodam no 2014. līdz 2020. gadam, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.

Viens no svarīgākajiem Zemkopības ministrijas 2012. un 2013. gada uzdevumiem ir Lauku attīstības programmas un Zivsaimniecības rīcības programmas izstrāde laika posmam no 2014. līdz 2020. gadam. Šo programmu mērķis ir Latvijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un lauku attīstības nodrošināšana, dabas resursu ilgtspējīga apsaimniekošana un līdzsvarota teritoriālā attīstība lauku apvidos. No Lauku attīstības programmas atbalstu varēs gūt arī meža nozare.

„Lai sekmētu lauku attīstību, Lauku attīstības programmai ir jānodrošina pasākumi resursu racionālai un ilgtspējīgai izmantošanai, saimniecību rīcībā esošās zemes efektīvai izmantošanai, lauksaimniecībā izmantojamās zemes kreditēšanas programmas turpināšanai, enerģiju un resursus taupošu tehnoloģiju ieviešanai ražošanā, kā arī tādai nodokļu politikai, kas nodrošinātu efektīvu resursu izmantošanu, piemēram, palielinot zemes nodokli lauksaimniecībā neizmantotajai zemei. Tikpat svarīgi kā lauksaimniecisko ražošanu veicinošie pasākumi ir atbalsts nelauksaimnieciskās ražošanas un pakalpojumu uzņēmumu veidošanai laukos, uzsvaru liekot uz jaunu darbavietu radīšanu,” skaidro zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Lauku attīstības programmā pēc 2013. gada paredzēts nodrošināt pasākumus lauksaimnieciskās ražošanas izmaksu samazināšanai un kooperācijas veicināšanai, tajā skaitā veicinot mērķtiecīgas, objektīvi pamatotas investīciju programmas mazajām, vidējām un lielajām lauku saimniecībām.

Zemkopības ministrijas izstrādātie Lauku attīstības programmas priekšlikumi ir nosūtīti apspriešanai un izvērtēšanai Latvijas lauksaimnieku, zivsaimnieku, meža un pārtikas nozares nevalstiskajām organizācijām. Zemkopības ministrija sadarbībā ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām arī turpmāk izvērtēs un pilnveidos Lauku attīstības programmas priekšlikumus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana