Ekonomika un finanses

Zivsaimniecības konsultatīvās padomes sēdē diskutē par nākamā programmēšanas periodā sasniedzamajiem nozares mērķiem un nepieciešamo rīcību

Ilze Vabole, AgroPols
04.07.2012

4. jūlijā Zivsaimniecības konsultatīvās padomes (ZKP) sēdē Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti saistībā ar Nacionālā attīstības plāna (NAP) izstrādi prezentēja iespējamos mērķus un rīcību Latvijas zivsaimniecības nozarei nākamajam plānošanas periodam (2014.-2020. gadam), informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Tā kā NAP nākamajam programmperiodam par vadmotīvu izvēlēts ekonomikas izrāviens, tad ZKP sēdē klātesošie ne vien ieinteresēti sekoja prezentācijai, bet arī jau sniedza savus priekšlikumus, kā būtu iespējams panākt labāku rezultātu nozarē. Tika nolemts visas ieceres apkopot un nākamajās sēdēs diskutēt par īpaši svarīgiem jautājumiem, piemēram, nepieciešamo atbalstu saldētavām un kuģu piestātnēm vai mazo ostu molu izbūves finansējuma avotu.

ZKP sēdē Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta „BIOR” pētnieki iepazīstināja zivsaimniekus ar informāciju par Starptautiskās Jūras pētniecības padomes sniegtajām rekomendācijām par zvejas iespējām Baltijas jūrā 2013. gadam. Pētnieki uzsvēra, ka šī informācija sagatavota, ņemot vērā datus, ko sniedz visas Baltijas jūras valstis, un prognozes gala rezultātā veido Baltijas jūras valstu zinātnieku un Eiropas Komisijas speciālistu apkopotie dati, kas ne vienmēr sakrīt, tādēļ konkrētu nozvejas kvotu apjomi būs zināmi tikai rudenī.

Zivsaimnieki diskutēja par prognozēm un to metodoloģiju, zinātnieku ieteikumiem un reālo zivju stāvokli, īpaši Rīgas jūras līča reņģei. Tādēļ tika nolemts, ka zivsaimniecības teorētiķiem un praktiķiem biežāk jātiekas, lai veidotos savstarpēja izpratne par vieniem un tiem pašiem zivsaimniecības jautājumiem.

Latvijas Zivsaimnieku asociācijas ierosināto jautājumu par reņģu zvejas aizliegumu Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos laikā no 12. maija līdz 10. jūnijam vienojās atlikt, papildus izvērtējot šāda priekšlikuma ietekmi uz zivju resursiem un zvejniecību.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana