Ekonomika un finanses

Jauni Noteikumi par koku ciršanu mežā

Ilze Vabole, AgroPols
02.08.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru Kabineta (MK) noteikumu projektu „Noteikumi par koku ciršanu mežā”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. To 2. augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projektā precizētas patlaban spēkā esošās prasības, kā arī paredzēts noteikt jaunas - atbilstoši likumam „Grozījumi Meža likumā”, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī.

Noteikumu projektā precizēts mežaudzes minimālais un kritiskais šķērslaukums, kailcirtes cirsmu maksimālā platība, neproduktīvas mežaudzes atzīšanas un ciršanas kārtība, s auso, vēja gāzto, slimību inficēto, kaitēkļu invadēto vai citādi bojāto koku ciršanas kārtība, cirsmu sagatavošanas kārtība, kā arī galvenās cirtes caurmēra skaitliskās vērtības atbilstoši mežaudzes pirmajam stāvam. Noteikumos par koku ciršanu mežā iekļautas arī normas, kas attiecas uz koku ciršanu, bet līdz šim bija noteiktas vairākos citos noteikumos - dabas aizsardzības prasības koku ciršanai, kārtība, kādā izsniedzams apliecinājums koku ciršanai, kā arī apliecinājuma derīguma termiņš.

Noteikumi paredzēs arī jaunas prasības: koku ciršanas kārtību izlases cirtē, ainavu cirtē un arī atmežošanas cirtē, tai skaitā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā.

Lai ierobežotu vairāku kailcirtes cirsmu koncentrēšanu, noteikumu projekts liek ņemt vērā visus izcirtumus un citas teritorijas, kurās nesen veikta vai jau ieplānota kailcirte nākotnē. Kopējais robežas garums ar minētajām teritorijām nedrīkstēs pārsniegt 50 metrus.

Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī.

Papildu informācija MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana