Ekonomika un finanses

Zemkopības ministrijas 2013. gada budžeta prioritāte – zemes racionālāka izmantošana

Ilze Vabole, AgroPols
10.09.2012

Zemkopības ministrija, plānojot 2013. gada valsts budžetu, par prioritāti izvirzījusi zemes apsaimniekošanas jautājumu, tāpēc valdībā iesniegusi pieprasījumu piešķirt papildus līdzekļus sējumu apdrošināšanai, meliorācijas sistēmu uzturēšanai un meža ugunsdrošības nodrošināšanai, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

„Ir nepieciešams panākt, lai katrs lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektārs dotu atdevi. Viena no mūsu prioritātēm ir lauksaimniecībā izmantojamo zemju plašāka izmantošana un racionālāka apsaimniekošana, lai palielinātu lauku saimniecību ražīgumu, kas dos lielāku pievienoto vērtību, lielākus ieņēmumus lauksaimniekiem un attiecīgi arī palielinās nomaksāto nodokļu apjomu. Gan meliorācijas sistēmu sakārtošana, gan sējumu apdrošināšana ir tieši saistītas ar lauksaimnieciskās ražošanas sekmēm, jo sakārtotas un funkcionējošas meliorācijas sistēmas nodrošina optimālu augsnes mitruma regulēšanu un auglības uzlabošanos lauksaimniecībā izmantojamo zemju platībās, savukārt sējumu apdrošināšana Latvijas mainīgajos meteoroloģiskajos apstākļos sniedz atbalstu lauksaimniekiem neražas vai postījumu gadījumos,” paskaidro zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

2013.gada valsts budžetā Zemkopības ministrija papildus lūgusi 800 tūkstošus latu sējumu apdrošināšanai, 572 tūkstošus latu – meliorācijas sistēmu uzturēšanai un 1 miljonu latu meža ugunsdrošības nodrošināšanai.

Jau 2012. gadā Zemkopības ministrija ir sākusi vairākus nozīmīgus ar lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimniekošanas veicināšanu saistītus pasākumus, kurus turpinās realizēt 2013. gadā. Kā galveno no tiem ir jāmin zemes kreditēšanas programmu, kas dod Latvijas lauksaimniekiem iespēju iegādāties zemi ražošanai ar pazeminātu aizdevuma procentu likmi. Šī programma turpināsies visu 2013. gadu, un nepieciešamības gadījumā tās kredītportfeļa summa tiks palielināta. Šogad tika iesniegti grozījumi par nekustamā īpašuma nodokļa likmes paaugstināšanu lauksaimniecībā izmantojamajai zemei, kas netiek apstrādāta, kā arī turpinās aktīvs darbs par Eiropas Savienības tiešo maksājumu palielināšanu Latvijas lauksaimniekiem pēc 2013 gada. Zemkopības ministrijā turpinās darbs pie Lauku attīstības plāna izstrādes 2014.-2020. gadam, kas paredz, ka līdz 2020. gadam Latvijā lauksaimnieciskajā ražošanā jāizmanto visa lauksaimniecībā izmantojamā zeme – 2 miljoni hektāru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana