Ekonomika un finanses

Paredzēts mainīt 2013. gada rūpnieciskās zvejas limitus piekrastes un iekšējos ūdeņos

Ilze Vabole, AgroPols
18.10.2012

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009. gada 30. novembra noteikumos Nr.1375 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos" un MK 2009. gada 30. novembra noteikumos Nr.1374 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos", informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Tos 18. oktobrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumi Nr. 1375 un 1374 paredz, ka pašvaldības reizi gadā līdz 1. jūlijam valsts zinātniskajā institūtā „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts” (BIOR) iesniedz priekšlikumus par piekrastes un iekšējos ūdeņos noteikto zvejas limitu maiņu, ko BIOR izvērtē un iesniedz ZM zinātniski pamatotus atzinumus šo limitu iespējamām izmaiņām.

Pamatojoties uz BIOR atzinumiem, 2013. gadā iecerēts mainīt šādus rūpnieciskās zvejas limitus piekrastes ūdeņos:

· Jūrmalas pilsētas pašvaldībai piešķirt reņģu tīkla limitu – 30 tīklu – tā izmantošanai ziemas periodā no 1. decembra līdz 15. aprīlim;

· Ventspils novada pašvaldībai piešķirt vienu velkamā vada limitu.

Papildus ar grozījumiem tiek paredzēts, ka turpmāk piekrastes pašvaldībām, kurām saskaņā ar noteikumiem ir noteikts mencu nozvejas apjoma limits, būs iespēja ar savu lēmumu nodalīt pašpatēriņa vajadzībām ne tikai zvejas rīku limita daļu, bet arī atsevišķu mencu nozvejas apjoma limita daļu, kas nepārsniegtu 5% no kopējā mencu nozvejas apjoma limita, tā dodot iespēju katram pašpatēriņa zvejniekam pašpatēriņa zvejai iedalīt gada mencu nozvejas apjomu, kurš nav lielāks par 200 kilogramiem.

Savukārt rūpnieciskās zvejas limiti iekšējos ūdeņos 2013. gadam iecerēti ar šādām izmaiņām:

· no tīklu limita izslēgt Lielo Subates un Mazo Subates ezeru, Indras ezeru;

· Ildzas ezeram tīklu limitu palielināt no 90 līdz 150 m, bet Stirnu ezeram - līdz 300 m;

· Krāslavas novada pašvaldībai piešķirt divu zušu murdu limitu ūdens teces posmā no Ata (Ota) ezera uz Ārdavas ezeru;

· mainīt nēģu zvejas vietas Ventā – nēģu murdu rindā Nr.1 Vārve „Pasiekste” nosakot zvejas rīku limitu – 26 murdus un nēģu murdu rindā Nr.2 Vārve „Kļaviņas” - 15 murdus. Svītrot nēģu murdu rindu Nr.2 Vārve „Meistari”;

· Saulkrastu novada pašvaldībai piešķirt vienu murdu nēģu zvejai Ķīšupē ūdens teces posmā lejpus Tallinas šosejas.

Abi noteikumu projekti stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas Ministru kabinetā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 30.novembra noteikumos Nr.1375 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos"" un noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 30.novembra noteikumos Nr.1374 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos"" - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana