Ekonomika un finanses

Paredzēts papildu finansējums vietējām rīcības grupām projektu īstenošanai

Ilze Vabole, AgroPols
30.10.2012

Otrdien, 30. oktobrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2008. gada 7. jūlija noteikumos Nr. 515 „Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība vietējo attīstības stratēģiju īstenošanai”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Izmaiņas nolikumā izstrādātas, lai nodrošinātu iespēju vietējās rīcības grupām (VRG) vēl šajā programmēšanas periodā aktīvi un efektīvi organizēt vietējo stratēģiju īstenošanu.

Ņemot vērā, ka Lauku attīstības programmas 2007. – 2013. gadam (LAP) periods tuvojas noslēgumam un vairums vietējo rīcības grupu tām piešķirto publisko finansējumu jau ir pilnībā vai gandrīz pilnībā apguvušas, izmaiņas noteikumos paredz piešķirt vietējās rīcības grupām papildu publisko finansējumu vietējo projektu īstenošanai. Tādējādi vietējām rīcības grupām tiek dota iespēja aktīvi un efektīvi organizēt vietējo stratēģiju īstenošanu, iesaistot projektu īstenošanā vietējos iedzīvotājus un tā attīstot, uzlabojot un sakārtojot vietējo teritoriju un uzņēmējdarbību. Plānots, ka papildu publiskā finansējuma summa būs aptuveni 4,8 miljoni latu apmērā, kas šobrīd ir skaņošanā Eiropas Komisijā.

Tāpat valdība apstiprināja ZM izstrādātos grozījumus MK 2011. gada 8. marta noteikumos Nr. 185 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu vietējo rīcības grupu darbības nodrošināšanai, prasmju apguvei un teritorijas aktivizēšanai”. Izmaiņas noteikumos paredz atcelt ierobežojumu, ka vietējās rīcības grupas darbības nodrošināšanai attiecināmo izmaksu summa līdz 2013. gadam nepārsniedz 50% no pasākumam atvēlētā publiskā finansējuma vietējai rīcības grupai.

Vietējā rīcības grupa (partnerība) ir vietējo organizāciju un lauku iedzīvotāju apvienība, kas darbojas noteiktā lauku teritorijā ar iedzīvotāju skaitu robežās no 5 līdz 65 tūkstoši, pārstāv šīs teritorijas iedzīvotāju intereses un rūpējas par lauku attīstības jautājumiem vietējā līmenī.

 Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40265581&mode=mk&date=2012-10-30

AgroPols

x

Paroles atgadināšana