Ekonomika un finanses

Paredzēti grozījumi Valsts augu aizsardzības dienesta cenrādī

Ilze Vabole, AgroPols
01.11.2012

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2012. gada 10. jūlija noteikumos Nr. 493 „Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”, ko  1. novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Noteikumu projekts ir sagatavots, jo bija jānosaka jauni maksas pakalpojumu veidi un jāprecizē pakalpojumu darbības laiks.

Latvijas lauksaimnieki savās saimniecībās aizvien aktīvāk ievieš precīzās lauksaimniecības tehnoloģijas. Šī iemesla dēļ lauksaimniekiem ir nepieciešami mūsdienu apstākļiem piemēroti augsnes analīžu rezultāti, kas ar koordinātām būtu piesaistīti katram lauka nogabalam, kurā nepieciešami ieteikumi par mēslošanas devām. Ņemot vērā nevalstisko organizāciju ierosinājumus, VAAD modernizēs datu ieguvi, apstrādi un nodošanu lauksaimniekiem, noņemtos augšņu paraugus piesaistot koordinātām ar Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) ierīces palīdzību. Tādēļ VAAD piedāvās jaunu pakalpojumu, kurā izmantos GPS ierīces, un atbilstošu datu apstrādi. Jauno pakalpojumu, visticamāk, izmantos tikai lielākās saimniecības, kurās lieto modernās tehnoloģijas. Noteikumu projektā ietvertais jaunais pakalpojums ir apliekams ar 21% pievienotās vērtības nodokli.

Grozījumi arī paredz, ka, pamatojoties uz Sēklu un šķirņu aprites likumu, no 2012. gada 1. augusta augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanu nodrošina Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Tāpēc no noteikumu pielikuma svītrojams punkts, kas noteic, ka VAAD veic dokumentu pārbaudi, saņemot iesniegumu par augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu.

Noteikumu projekt s stāsies spēkā pēc t ā apstiprināšanas Ministru kabinetā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana