Ekonomika un finanses

Papildu atbilstības kritērijs atbalsta piešķiršanas kārtībā lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai

Ilze Vabole, AgroPols
08.11.2012

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2012. gada 29. maija noteikumos Nr. 381 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”, ko  8. novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Kārtību, kādā piešķir valsts atbalstu lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai, grozījumi nemainīs, vien nedaudz to precizēs.

Ar grozījumiem noteiks papildu atbilstības kritēriju aizņēmējam: zemes platībām būs jābūt deklarētām vienotā platību maksājuma saņemšanai. Vienlaikus noteiks izņēmuma gadījumus, kad aizņēmēja ieņēmumos no lauksaimniecības produktu ražošanas jāiekļauj arī saņemtais Eiropas Savienības atbalsts pasākumā „Agrovide” vai apakšpasākumos „Agrovides maksājumi (izņemot apakšpasākumu „Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšana”). Precizēs arī jaunā lauksaimnieka definīciju šo noteikumu izpratnē un atcels nosacījumu, ka pēc 80% finansējuma apguves jaunajiem lauksaimniekiem dodama priekšroka saņemt atbalstu.

Būs saīsināts termiņš, kurā Hipotēku banka sniedz atzinumu par aizdevuma piešķiršanu, no 30 dienām uz trim nedēļām, un arī termiņš no 10 uz septiņām darbdienām, kurā valsts akciju sabiedrībai "Lauku attīstības fonds" jāpieņem lēmums par aizdevuma piešķiršanu vai atteikums. Vienlaikus papildināti nosacījumi, kādos aizdevumu nepiešķir – zemes iegādei no savstarpēji saistītām personām, par ko turpmāk būs uzskatāmas arī personas, kas tieši vai netieši kontrolē viena otru vai rada kopīgu kredītrisku.

Paredzēta iespēja saņemt aizdevumu zemes iegādei arī tad, ja zemes iegādei nepieciešamais finansējums pārsniedz iegādājamās zemes neatkarīga vērtētāja izsniegtu iegādājamās zemes novērtējuma vērtību. Šādās situācijās aizdevumu varēs piešķirt, ja aizņēmējs varēs piesaistīt papildu nodrošinājumu.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Ministru kabinetā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana