Ekonomika un finanses

Izstrādāta Kārtība, kādā atzīst piena ražotāju organizācijas un piena starpnozaru organizācijas, kā arī veic to darbības uzraudzību

Ilze Vabole, AgroPols
08.11.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā atzīst piena ražotāju organizācijas un piena starpnozaru organizācijas, kā arī veic to darbības uzraudzību”, ko 8. novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai ieviestu Eiropas Savienības (ES) tiesību aktus ar mērķi uzlabot piena un piena produktu nozares vispārējo darbību, efektivitāti un konkurētspēju, veicinot ne tikai horizontālo sadarbību piena ražotāju līmenī un tādējādi stiprinot ražotāju ietekmi līgumsarunās ar pārstrādātājiem, bet arī veicinot sadarbību piena ķēdē starp visiem ķēdes posmiem – ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju. Horizontālās sadarbības modelī varēs tikt veidotas atzītas piena ražotāju organizācijas, savukārt vertikālās sadarbības modelī – atzītas piena starpnozaru organizācijas.

Jaunais noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā Latvijā atzīst ražotāju organizācijas un starpnozaru organizācijas piena un piena produktu nozarē, kā arī veic šādu organizāciju darbības uzraudzību.

Noteikumi paredz, ka uz piena ražotāju organizācijas vai to asociācijas atzīšanu var pretendēt jebkura juridiskā persona, savukārt uz piena starpnozaru organizācijas atzīšanu var pretendēt tikai saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu reģistrēta personu apvienība. Noteikumu projekts arī nosaka piena ražotāju organizācijas, to asociācijas un piena starpnozaru organizācijas minimālos atbilstības kritērijus.

Noteikumu projekts paredz, ka piena ražotāju organizācijas, to asociācijas un piena starpnozaru organizācijas atzīst Lauku atbalsta dienests (LAD). Nepieciešamo informāciju lēmuma par atzīšanu pieņemšanai LAD iegūst no valsts aģentūras „Lauksaimniecības datu centrs” attiecībā uz ražotāju organizāciju un starpnozaru organizāciju biedru pārdotā svaigpiena, iepirktā, pārstrādātā un citām juridiskām personām pārdotā svaigpiena apjomu, kā arī no citām valsts iestādēm, piemēram, Komercreģistra, Biedrību un nodibinājumu reģistra attiecībā uz informāciju, kas saistīta ar juridisko personu reģistrāciju. Savukārt informāciju par to lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību atbilstību piena ražotāju organizācijas kritērijiem, kuras jau saņēmušas Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) atbilstības novērtējumu, LAD iegūst no LLKA.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājaslapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40267180

AgroPols

x

Paroles atgadināšana