Ekonomika un finanses

Jauni noteikumi reglamentēs kārtību, kādā mežā izveidojami parki un mežaparki

Ilze Vabole, AgroPols
15.11.2012

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu „Noteikumi par parku un mežaparku izveidošanu mežā un to apsaimniekošanu”, ko 15. novembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Iecerēts, ka jaunie noteikumi reglamentēs kārtību, kādā mežā izveidojami parki un mežaparki, parku un mežaparku apsaimniekošanas pamatprincipus un kārtību, kādā piešķirama un aprēķināma kompensācija par mežsaimnieciskās darbības ierobežojumiem mežaparkos.

Noteikumu projekts paredz, ka parki un mežaparki izveidojami saskaņā ar teritorijas plānošanas dokumentiem, par ieceri rīkojot sabiedrisko apspriešanu. Ja plānotā parka vai mežaparka teritorijas nepiederēs pašvaldībai, pašvaldībai ar zemes īpašnieku būs jāslēdz vienošanās par zemes vienības iekļaušanu parka vai mežaparka teritorijā. Projekts arī noteic, kuros gadījumos pieaicināmi sertificētu sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperti un kuros gadījumos jāpieaicina arborists – kokkopis, lai sniegtu koku stāvokļa novērtējumu.

Parks un mežaparks būs apsaimniekojams saskaņā ar pašvaldības izdotiem saistošajiem noteikumiem par parku ierīkošanu, aizsardzību un apsaimniekošanu.

Mežaparku varēs izveidot pilsētas un ciema teritorijā vai pie sabiedriskas nozīmes objektiem, nosakot funkcionālo zonējumu, paredzot dabas aizsardzības zonu, rekreācijas un neitrālo zonu. Tāpat noteikumu projekts paredz, kuros gadījumos mežaparkā varēs nepiemērot vispārējos koku ciršanas, meža reproduktīvā materiāla, meža atjaunošanas un ieaudzēšanas noteikumus. Lai piemērotu atšķirīgus (specifiskus) noteikumu, izstrādājams pašvaldības apstiprināts meža apsaimniekošanas plāns.

Noteikumu projekts paredz arī iespējamos kompensācijas veidus par mežsaimnieciskās darbības aprobežojumiem mežaparkā. Kompensācija būs piešķirama no pašvaldības budžeta. Pašvaldība ar zemes īpašnieku arī varēs vienoties par zemes nomu vai zemes nodošanu apsaimniekošanā bez atlīdzības.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Ministru kabinetā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana