Ekonomika un finanses

Izstrādāta jauna kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām

Ilze Vabole, AgroPols
06.12.2012

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi jaunu Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā veic brucelozes profilakses un apkarošanas pasākumus cūkām”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. To  6. decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts nosaka tiesisko regulējumu personām un institūcijām, aptverot visas situācijas, kas saistītas ar brucelozes (Brucella suis) profilaksi un apkarošanu, kā arī īpaši norādīti pasākumi, kas veicami, ja ir aizdomas par dzīvnieka inficēšanos vai saslimšanu ar brucelozi vai tiek apstiprināta brucelozes diagnoze.

Noteikumu projekts nosaka brucelozes profilakses un apkarošanas kārtību, pienākumus dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem, institūciju kompetenci, dzīvnieku pārvadāšanas ierobežojumus. Tāpat noteikumu projekts paredz detalizētāku novietnes statusa piešķiršanas un saglabāšanas kārtību, rīcību ar dzīvnieku, par kuru ir bijušas aizdomas par inficēšanos vai saslimšanu ar brucelozi, kā arī brucelozes skartā punkta noteikšanas un atcelšanas kārtību. Jaunajā kārtībā norādīta arī rīcība ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam.

Šobrīd brucelozes profilakses un apkarošanas kārtība cūku sugas dzīvniekiem iekļauta Ministru kabineta 2006. gada 18. aprīļa noteikumos Nr. 298 „Kārtība, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki”. Jaunais noteikumu projekts vēl tiks skatīts MK sēdē un plānots, ka tas stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40270097

AgroPols

x

Paroles atgadināšana