Ekonomika un finanses

Izstrādāts Latvijas rīcības plāns augu aizsardzības līdzekļu ilgtspējīgai izmantošanai 2013.–2017. gadam

Ilze Vabole, AgroPols
17.01.2013

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi Latvijas rīcības plānu augu aizsardzības līdzekļu ilgtspējīgai izmantošanai 2013.–2017. gadam, ko 17. janvārī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Sagatavotā rīcības plāna mērķis ir panākt augu aizsardzības līdzekļu ilgtspējīgu lietošanu, mazinot augu aizsardzības līdzekļu lietošanas radīto risku un ietekmi uz cilvēku veselību un vidi.

Augu aizsardzība ir viens no būtiskiem priekšnosacījumiem ražu ieguvei un līdz ar to arī valsts konkurētspējai. Latvijā izplatītais ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu apjoms patlaban ir viens no mazākajiem Eiropā. Rīcības plānā izvirzītais valsts mērķis ir mazināt augu aizsardzības līdzekļu lietošanas radīto risku un ietekmi uz cilvēku veselību un vidi. Šajā rīcības plānā ir iekļauti konkrēti mērķi, uzdevumi un laika grafiks to riska faktoru mazināšanai, kas saistīti ar augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

Sagatavotais plāns paredz, ka lietošanai pēc iespējas jāizvēlas tādi augu aizsardzības līdzekļi, kas potenciāli var radīt mazāku risku videi un cilvēku un dzīvnieku veselībai. Augu aizsardzības līdzekļu lietotājiem ir jābūt pieejamai informācijai un, pieņemot lēmumu par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu, jāprot izvērtēt augu aizsardzības līdzekļus pēc to iespējamās iedarbības uz cilvēku veselību un vidi. Sabiedrībai ir jānodrošina informācijas pieejamība par augu aizsardzības līdzekļiem, jo īpaši par to radīto risku un to lietošanas dēļ iespējamo akūto vai hronisko kaitējumu cilvēku veselībai, organismiem, ko nav paredzēts apstrādāt, un videi, kā arī par pesticīdu lietošanas alternatīvām, kas nav saistītas ar ķīmisku vielu lietošanu.

Savukārt, lai nodrošinātu atbilstošu augu aizsardzības līdzekļu pieejamību Latvijā, plāns paredz pārskatīt Augu aizsardzības līdzekļu reģistru un izvērtēt iespēju paplašināt atļauta augu aizsardzības līdzekļa lietojumu, kā arī sekmēt augu aizsardzības līdzekļu reģistrāciju maza apjoma lietošanai. Tāpat ir nepieciešams apzināt iespējas piemērot savstarpējās atzīšanas procedūru un nodrošināt, lai Latvija spētu pildīt novērtētāja dalībvalsts funkcijas Eiropas Savienības Ziemeļu zonā.

Plāns sagatavots saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu, ar kuru nosaka Kopienas sistēmu pesticīdu ilgtspējīgas lietošanas nodrošināšanai.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40273679

AgroPols

x

Paroles atgadināšana