Ekonomika un finanses

Paredzēts atbalstīt augu veselības ekspertu mācības

Ilze Vabole, AgroPols
21.02.2013

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju aģentūras projektu „Iniciatīvas „Mācības drošākai pārtikai” ietvaros mācību organizēšana un ieviešana augu veselības kontrolē, augu aizsardzības līdzekļu novērtēšanā un reģistrēšanā, to izplatīšanas un lietošanas kontrolē galvenokārt ES dalībvalstīm”, ko  21. februārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Ziņojuma mērķis – informēt Ministru kabinetu par projekta mācību norisi Latvijā, kā arī nepieciešamo papildu priekšfinansējumu mācību organizēšanai un norisei un par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksājumiem.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju aģentūras servisa līgumu starp aģentūru un konsorciju, ko veido sabiedrība „Agriconsulting Europe SA” (Beļģija), sabiedrība „Application Europeenne de Technologies et de Services” (Francija), fonds “Fondazione Minoprio” (Itālija), institūts „Research Institute of Agriculture of Skierniewice” (Polija) un Valsts augu aizsardzības dienests (Latvija), tiek noslēgts līgums par mācību organizēšanu un norisi augu veselības kontroļu jomā galvenokārt Eiropas Savienības valstīm, ievērojot Eiropas Komisijas iniciatīvu „Labāka apmācība drošākai pārtikai”. Šā projekta ilgums ir no 2012. gada oktobra līdz 2014. gada 31. oktobrim.

Projektu veido seši mācību kursi, no kuriem Latvijā plānoti divi:

1) mācību kurss „ES iekšējais režīms augu karantīnā”, kas ilgs no 2013. gada 18. līdz 21. jūnijam,

2) mācību kurss „Kartupeļu karantīnas režīms”, kas ilgs no 2013. gada 15. līdz 17. oktobrim.

Latvijā plānotās mācības organizē un to norisi koordinē Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), to lektori ir VAAD speciālisti un citu ES dalībvalstu pārstāvji, bet dalībnieki - par augu veselību atbildīgo iestāžu darbinieki no ES dalībvalstīm un no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, – vidēji 30 cilvēku katrā mācību kursā.

Lai projektu varētu sekmīgi īstenot, nepieciešams:

1) valsts līdzfinansējums EUR8632,47PVN nomaksai,

2) valsts priekšfinansējums EUR 77827 projekta pasākumiem, kuri jāorganizē 2013. gadā, bet kuru izmaksas VAAD tiks segtas 2014. gadā.

Informatīvo ziņojumu vēl skatīs valdība. Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana