Ekonomika un finanses

Parezēts grozījumus augu aizsardzības līdzekļu lietošanas nosacījumos publicēt oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”

Ilze Vabole, AgroPols
21.02.2013

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2012. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 509 „Noteikumi par augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū saskaņā ar Regulu Nr. 1107/2009”, ko 21. februārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Grozījumu mērķis ir nodrošināt informācijas brīvu pieejamību saistībā ar Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) lēmumiem par augu aizsardzības līdzekļu (AAL) lietošanu.

Kopš 2012. gada 24. jūlija Latvijā ir spēkā 2012. gada MK noteikumi Nr. 509, kas noteic procedūru, kādā augu aizsardzības līdzekli laiž tirgū, un noteic AAL reģistrācijas un atļaujas izsniegšanas kārtību. Augu aizsardzības līdzekli reģistrā var iekļaut pat uz 11 gadiem, bet atļaujas darbības laikā var notikt reģistrētā AAL lietošanas nosacījumu grozīšana saskaņā ar jaunākajām zinātnes atziņām. Ja tiek pieņemts šāds lēmums, marķējuma izmaiņas būs piemērojamas tikai tiem AAL, kas saražoti pēc lēmuma pieņemšanas par AAL atļaujas izsniegšanu. Tāpēc - saskaņā ar pašreizējo normatīvo regulējumu – AAL lietotājam ne vienmēr ir iespējams uzzināt, ka ir mainīti augu aizsardzības līdzekļu lietošanas nosacījumi, ja lietotājs ir iegādājies agrāk ražotu produktu.

Tāpat līdzekļa lietotājam ir saistoši VAAD lēmumi par AAL atļaujas piešķiršanu jaunam produktam, par atļaujas atjaunošanu, grozīšanu un anulēšanu. Pašlaik šādu informāciju publicē VAAD tīmekļa vietnē, un arī AAL izplatītāji sniedz pircējiem informāciju par izmaiņām produkta lietošanā. Tomēr šādā ceļā var netikt informētas visas personas, kurām par izmaiņām būtu jāzina.

Grozījumi noteikumos paredz, ka visas izmaiņas AAL atļaujās, kas saistītas ar līdzekļu lietošanu, ir publicējamas izdevumā „Latvijas Vēstnesis”, tādējādi nodrošinot informācijas brīvu pieejamību.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas Ministru kabinetā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana