Ekonomika un finanses

Zemkopības ministre aicina apspriest Latvijas Akvakultūras daudzgadu stratēģisko pamatnostādņu 2014.-2020. gadam projektu

Ilze Vabole, AgroPols
28.03.2013

Zivsaimniecības konsultatīvās padomes (ZKP) sēdē ceturtdien, 28. martā, zemkopības ministre Laimdota Straujuma aicināja sabiedrību iepazīties, apspriest un komentēt Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Akvakultūras daudzgadu stratēģisko pamatnostādņu 2014.-2020.gadam projektu, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

„Projektu ikviens var izlasīt Zemkopības ministrijas mājaslapā, un tā apspriešana turpināsies līdz 23. aprīlim,” teica zemkopības ministre Laimdota Straujuma. „Pēc tam ministrijas speciālisti priekšlikumus apkopos. Šāgada vidū projektu vajadzētu apstiprināt Latvijas valdībai, lai pēc tam to iesniegtu Eiropas Komisijā.”

Ministre arī atgādināja, ka pamatnostādņu izstrāde ir viens no priekšnoteikumiem, lai saņemtu Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) 2014.-2020. gadam finansējumu.

Izstrādāto Akvakultūras daudzgadu stratēģisko pamatnostādņu 2014.-2020. gadam projekts ir saskaņots ar Nacionālā attīstības plāna mērķiem. Nozares pārstāvji vienojās, ka izrāvienu attīstībā akvakultūra varēs sasniegt vien tad, ja investīcijas tiks ieguldītas saprātīgi un mērķtiecīgi, kam nozares daudzgadu stratēģiskajās pamatnostādnēs skaidri jāatspoguļojas.

ZKP sēdē sprieda arī par Rīcības programmas EJZF ieviešanai 2014.-2020. gadam sagatavošanas progresu. Zivsaimniecības profesionāļus ne pārāk apmierina situācija, ka ES līmenī norises ir gausas. Eiropas Parlaments fonda ieviešanai nepieciešamo regulu plāno izskatīt tikai šāgada septembrī. Pašlaik Briselē noris diskusijas par EJZF pārvaldes sistēmas mainīšanu. Latvijas nostāja ir, lai EZF pārvaldības sistēma būtu pielīdzināta Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) pārvaldības sistēmai.

ZM norisinās darbs pie Rīcības programmas EJZF ieviešanai 2014.-2020. gadam projekta gatavošanas. Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI) veic EJZF Rīcības programmas ex-ante izvērtējumu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana