Ekonomika un finanses

Izstrādāts Akvakultūras daudzgadu stratēģisko pamatnostādņu 2014. – 2020. gadam projekts

Ilze Vabole, AgroPols
20.06.2013

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Akvakultūras daudzgadu stratēģisko pamatnostādņu 2014. – 2020. gadam projektu, ko 20. jūnijā izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Šis attīstības dokuments nosaka politiku akvakultūras sektora izaugsmei, pamatojoties uz iepriekšējo akvakultūras attīstības politiku, laika gaitā konstatētajām problēmām un ES Kopējās zivsaimniecības politikas 2014. – 2020. gadam izvirzītajiem mērķiem.

Zivsaimniecības, tostarp akvakultūras valsts politika Latvijā balstās uz ZM izstrādāto vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentu „Zivsaimniecības nozares stratēģiskais plāns 2007. – 2013. gadam”. Savukārt pamatnostādņu projekts nodrošina tajā iesākto pasākumu pēctecību, lai Latvijā turpinātu attīstīties produktīva akvakultūras ražošana.

Zemkopības ministrija, sagatavojot pamatnostādņu projektu, vairākās sanāksmēs ar nozares pārstāvjiem, zivsaimniecības nevalstiskajām organizācijām, zinātnes pārstāvjiem u.c. sadarbības partneriem identificēja šādas galvenās risināmās problēmas, kas iekļautas dokumentā:

· akvakultūras sektora mazā ražošanas produktivitāte un efektivitāte;

· sadrumstalota, savstarpēji konkurējoša ražošanas struktūra ar neskaidrām tirgus, it īpaši eksporta tirgus iespējām;

· sadarbības trūkums akvakultūras sektorā produkcijas ražošan ā un realizācijā;

· vāji attīstīta zinātnes, izglītības un ražošanas saikne augstākas pievienotās vērtības un inovatīvu produktu ražošanā;

· produkcija ar zemu pievienoto vērtību, vāji attīstīta akvakultūras produkcijas apstrāde;

· nepietiekama statistiskā informācija un dati par akvakultūras sektoru.

Lai risinātu nosauktās problēmas, ir plānota rīcība divos virzienos. Pirmais virziens paredz tirgū pieprasītu akvakultūras produktu efektīvu un inovatīvu ražošanu, ko var panākt, sniedzot atbalstu akvakultūras ražošanas attīstībai, tostarp vidi saudzējošu audzēšanas tehnoloģiju izmantošanai, kā arī produkcijas tirgus veicināšanai.

Otrais virziens paredz akvakultūras pētniecības attīstīb u un zināšanu pārnesi ražošanā, sniedzot atbalstu inovāciju izstrādei un ieviešanai akvakultūrā, nodrošinot akvakultūras sektoram nepieciešamo pētījumu veikšanu un konsultācijas, pilnveidojot apmācības un zināšanu pārnesi, kā arī pārskatot un pilnveidojot Centrālās statistikas pārvaldes rādītājus un nodrošinot ES Zivsaimniecības datu vākšanas programmas efektīvu izpildi.

Iecerēts, ka pamatnostādnes īstenos, piesaistot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu un attiecīgu valsts budžeta līdzekļu daļu.

ZM turpmāk būs jāsagatavo un Ministru kabinetā līdz 2018. gada 1. jūlijam jāiesniedz informatīvais ziņojums par pamatnostādņu īstenošanas gaitu 2014. – 2017. gadā, bet līdz 2021. gada 1. jūlijam – informatīvais ziņojums par pamatnostādņu īstenošanas gala ietekmes novērtējumu.

Akvakultūras daudzgadu stratēģiskās pamatnostādnes 2014.–2020. gadam stāsies spēkā pēc projekta apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildu informācija par pamatnostādnēm - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana