Ekonomika un finanses

Valdība iesniegts informatīvais ziņojums „Par pasākumiem, kas tiks finansēti no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda”

Ilze Vabole, AgroPols
02.07.2013

Valdība 2. jūlijā noklausījās Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvo ziņojumu „Par pasākumiem, kas tiks finansēti no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda”, informēja  ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Pēc noklausīšanās valdība uzdeva ZM pārstāvēt Latviju konsultācijās ar Eiropas Komisiju (EK) par Lauku attīstības programmu 2014.–2020. gadam un Rīcības programmu Zivsaimniecības attīstībai 2014.–2020. gadam, kā arī līdz 2014. gada 1. martam informēt Ministru kabinetu par sarunu progresu ar Eiropas Komisiju.

Informatīvais ziņojums par Latvijas Lauku attīstības programma 2014 . -2020. gadam (LAP) un Rīcības programmu zivsaimniecības attīstībai 2014 . –2020. gadam (ZRP) sagatavots, pamatojoties uz situācijas analīzi, kuru kopš 2011. gada veikusi ZM, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts un Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrs saistībā ar Valsts lauku un zivsaimniecības sadarbības tīklu. Ir identificēti galvenie virzieni, kuri ņemti vērā, plānojot LAP un ZRP , tādēļ programmās:

· lielāks uzsvars likts uz mazo un vidējo saimniecību attīstību,

· ieguldījumi un investīcijas virzītas, lai palielinātu ekonomiski aktīvo un uz tirgu orientēto saimniecību skaitu,

· veicināta kooperācijas attīstība lauksaimniecībā un zivsaimniecībā, kā arī pārtikas ķēdēs,

· veicināta zinātņu atziņu ieviešana uzņēmējdarbībā,

· nodrošināts, ka neizmantotās lauksaimniecības zeme nonāk lauksaimniecības apritē.

Galvenā nostādne saistībā ar lauku attīstību līdz 2020. gadam ir ienākumu pieaugums no ražošanas vai saimnieciskās darbības, lai cilvēks laukos ar savu darbu spēj nodrošināt ģimeni. Savukārt zivsaimniecībā veicināma nozares konkurētspēja un ilgtspēja. Šiem mērķiem ir pakārtoti pasākumi, kas iekļaujami LAP un ZRP un kam novirzāms publiskais finansējums. Par abu programmu pasākumiem ir notikušas ilgstošas diskusijas ar lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības, vides un pašvaldību nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, un valdībā iesniegtais izvēlēto pasākumu klāsts ir labākais kompromiss starp dažādo interešu grupu atšķirīgajiem viedokļiem par ieguldījumu virzieniem.

Kopumā nākamajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam LAP ietvaros lauksaimniekiem, mežsaimniekiem, pārstrādes uzņēmumiem un maziem uzņēmējiem būs pieejams atbalsts 1 069 miljoni latu. Tāpat kā šajā, 2007. - 2013. gada plānošanas periodā, tiks atbalstītas investīcijas lauku saimniecībās, nodrošināta iespēja attīstīties mazajām saimniecībām, jauniem lauksaimniekiem, un atbalstīta uzņēmējdarbības attīstība lauku teritorijā. Savukārt divreiz vairāk nekā 2007.  - 2013. gada plānošanas periodā tiks piešķirts LEADER pasākumiem, lai veicinātu vietējo attīstību lauku teritorijā ar LEADER pieeju.

Divu mēnešu laikā pēc LAP un ZRP apstiprināšanas EK Zemkopības ministrijai ir jāsagatavo un valdībā jāiesniedz normatīvo aktu projekti to pasākumu īstenošanai, kuri tiks finansēti no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda.

Papildu informācija par informatīvo ziņojumu “Par pasākumiem, kas tiks finansēti no Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda” - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana