Ekonomika un finanses

Būs jaunas prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, kas ietvers cukura pievienošanas aizliegumu augļu sulām

Ilze Vabole, AgroPols
04.07.2013

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 4. jūlijā, izsludināja Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciālisteRūta Rudzīte. Noteikumu projektā ietverts cukura pievienošanas aizliegums augļu sulām un precizētas marķēšanas prasības.

Noteikumu projekts attiecas uz augļiem un no tiem iegūtās produkcijas – augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, un šo noteikumu izpratnē arī tomāti uzskatāmi par augļiem.

Projektā ietverti starptautisko standartu nosacījumi, kā arī EK nostādne par cukura pievienošanas aizliegumu augļu sulām. Tas nozīmē, ka pēc noteikumu spēkā stāšanās augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrētu augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai (pulverveida) augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, izņemot augļu nektāru un Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū.

Noteikumi pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis” stāsies spēkā 2013. gada 28. oktobrī. Produkciju, kas laista tirgū līdz 2013. gada 28. oktobrim, atļauts tirgot līdz tās pilnīgai realizācijai, bet ne ilgāk kā līdz 2015. gada 28. aprīlim. Pēc 2015. gada 28. aprīļa augļu sulas vairs nedrīkstēs saturēt cukuru (izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu).

Noteikumi aizstās pašlaik spēkā esošos MK 2003. gada 18. marta noteikumus Nr. 128 „Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”.

Papildu informācija par noteikumu projektu - MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana