Ekonomika un finanses

Vaislas lauksaimniecības dzīvnieks Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likuma izpratnē varēs būt tikai šķirnes lauksaimniecības dzīvnieks

Ilze Vabole, AgroPols
01.08.2013

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumā, kas precizē prasības vaislas dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba jomā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Grozījumus ceturtdien, 1. augustā, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas likumā tiek veiktas, lai veicinātu kvalitatīvu šķirnes dzīvnieku ieguvi.

Likumā paredzēts precizēt sertificēta vaislinieka un sertificēta vaislas materiāla definīcijas, kā arī noteikt, ka vaislas lauksaimniecības dzīvnieks šā likuma izpratnē var būt tikai šķirnes lauksaimniecības dzīvnieks.

Papildus likumā tiek precizētas Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzības un kontroles funkcijas, kā arī paredzēta dzīvnieku audzēšanā un ciltsdarbā iesaistīto saimniecību apsekošana un kontrole.

Izmaiņas likumā paredz precizēt šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju organizāciju kompetenci. Lai dzīvnieku audzētāji vairāk uzticētos ciltsgrāmatas datiem un būtu pārliecināti par lauksaimniecības dzīvnieku izcelsmes patiesumu, paredzēts, ka organizācijas nodrošinās lauksaimniecības dzīvnieku izcelšanās pārbaudi. Izmaiņas likumā paredz arī to, ka organizācijas izsniegs izcelsmes sertifikātu ne tikai par pārdošanai paredzētiem vaislas lauksaimniecības dzīvniekiem, bet arī pēc īpašnieku pieprasījuma.

Likumā būs noteikts, ka dzīvnieks, kas iegūts no nesertificēta vaislinieka vai nesertificēta vaislas materiāla, ir izmantojams tikai produkcijas ieguvei, piemēram, gaļas, piena, vilnas ieguvei, bet zirgs – arī sportam, darbam. Šādi dzīvnieki netiks uzskatīti par vaislas dzīvniekiem.

Tāpat likuma grozījumi paredz ģenētisko resursu definīcijā ietvert arī mājas (istabas) dzīvniekus, jo Latvijā audzē Latvijas dzinējsuņus, kas ir vietējā šķirne un ir saglabājama.

Izmaiņas likumā stāsies spēkā pēc to izskatīšanas Saeimā un publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par grozījumiem Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumāpieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40294092.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana