Ekonomika un finanses

Paredz papildu pasākumus Āfrikas cūku mēra draudu novēršanai

Ilze Vabole, AgroPols
05.09.2013

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas paredz kārtību, kādā veic Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas pasākumus, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tos ceturtdien, 5. septembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra vīrusa ienešanu Eiropas Savienībā no dažām trešajām valstīm vai trešo valstu teritoriju daļām, kurās ir apstiprināta mēra klātbūtne.

Grozījumi noteikumos nosaka, ka visiem transportlīdzekļiem, kas būs pārvadājuši dzīvus dzīvniekus un dzīvnieku barību un iebrauks Latvijas Republikas teritorijā no inficētajiem apgabaliem (Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas), jābūt atbilstoši iztīrītiem un dezinficētiem. Transportlīdzekļa vadītājam būs jāuzrāda un jāapliecina transportlīdzekļa tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru veikšanas laiks un izmantotie līdzekļi, norādot informāciju atsevišķā dokumentā (deklarācijā). Tāpat grozījumi noteikumos paredz kārtību un rīcību, ja kontroles laikā tiek konstatēts, ka transportlīdzeklis ir nepietiekami tīrīts, mazgāts, dezinficēts. Noteikumi paredz, ka par atbilstoši veiktām tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procedūrām Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors transportlīdzekļa vadītājam izsniegs sertifikātu.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to izskatīšanas valdībā un publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” tīmekļa vietnē www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par grozījumiem MK 2004. gada 17. februāra noteikumos Nr. 83 „Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība” pieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40298120.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana