Ekonomika un finanses

Latvijas Zemes fonds sekmēs lauksaimniecības zemes apsaimniekošanu un pieejamību vietējiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
14.11.2013

14. novembrī Saeimas  kārtējā sēdē Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai izskatīšanai tika nodots likumprojekts “Zemes pārvaldības likums”. Zemes pārvaldības likumprojektā ietverti Zemkopības ministrijas priekšlikumi, kas paredz izveidot nacionāla līmeņa zemes fondu. Latvijas Zemes fonda mērķis ir veicināt Latvijas lauksaimniecības zemes racionālu, efektīvu un ilgtspējīgu izmantošanu, konkurētspējīgas lauku saimniecību struktūras veidošanos. Paredzēts, ka Latvijas Zemes fonda darbība nodrošinās lauksaimniecībā izmantojamās zemes pieejamību tieši vietējiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, kā arī veicinās neapstrādātās zemes iesaistīšanu lauksaimnieciskajā izmantošanā.

„Latvijas Zemes fonds ir viens no svarīgākajiem kopējā risinājuma mozaīkas gabaliņiem, kas nodrošinās Latvijas bagātības – zemes resursu efektīvāku apsaimniekošanu un nosargāšanu, lai tā paliktu Latvijas iedzīvotājiem”, uzsvēra Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns.

Jau ziņots, ka jaunizveidoto zemes fondu pārvaldīs valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (LAF), kas jau šobrīd veiksmīgi administrē Zemes kreditēšanas programmu. Finansējumu zemes fondam  piesaistīs no esošajiem  LAF finanšu resursiem. Zemes iegādi plānots organizēt, izskatot iesniegtos piedāvājumus zemes pārdošanai, kā arī izmantojot normatīvajos aktos noteiktās pirmpirkuma tiesības. Paredzēts, ka Latvijas Zemes fonds sāks darboties no 2014. gada 1. janvāra.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana