Ekonomika un finanses

Pilnveidos Lauksaimniecības datu centra vienoto svaigpiena kvalitātes elektronisko datubāzi

Ilze Vabole, AgroPols
12.12.2013

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas precizē veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tos ceturtdien, 12. decembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, lai samazinātu administratīvo slogu svaigpiena pircējiem un ar datubāzes palīdzību nodrošinātu svaigpiena kvalitātes rādītāju automātisku aprēķināšanu. Prasības svaigpiena kvalitātes rādītājiem netiek mainītas.

Izmaiņas noteikumos paredz pilnveidot Lauksaimniecības datu centra (LDC) vienoto svaigpiena kvalitātes elektronisko datubāzi, kas turpmāk veiks neatkarīgu un objektīvu baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējo ģeometrisko rādītāju aprēķinu svaigpienam, pamatojoties uz visu laboratorijā iesūtīto obligāto un oficiālo svaigpiena paraugu analīžu rezultātiem. Izmaiņas noteikumos svaigpiena pircējiem dos iespēju iepirkt tikai kvalitatīvu svaigpienu, kā arī būtiski samazināsies administratīvais slogs. Turpmāk svaigpiena pircējiem nebūs vairs jāaprēķina baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējais ģeometriskais rādītājs un neatbilstību gadījumā nebūs pienākums par to ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), jo PVD būs pieejama informācija LDC datubāzē par visiem ražotājiem. Tāpat izmaiņas noteikumos dos iespēju ražotājiem un pircējiem laikus un regulāri sekot līdzi objektīviem svaigpiena kvalitātes rādītājiem un iespējami ātri reaģēt un novērst tās neatbilstības, kas pasliktina svaigpiena kvalitāti. Paredzams, ka darbības, ko turpmāk veiks LDC datubāze, stāsies spēkā no 2014. gada 1. maija.

Noteikumi paredz, ka svaigpiena pircējiem LDC vienotajā svaigpiena kvalitātes datubāzē būs pieejama informācija par ražotājiem, no kuriem tas pērk svaigpienu, kā arī par ražotājiem, kuriem izteikts brīdinājums ar termiņu neatbilstību novēršanai vai kuriem noteikts aizliegums realizēt svaigpienu.

Izmaiņas noteikumos tiks vēl skatītas valdībā. Plašāka informācija par grozījumiem MK 2010. gada 9. februāra noteikumos Nr.123 "Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei" pieejama MK mājas lapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40308711.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana