Ekonomika un finanses

Paredzētas stingrākas prasības Āfrikas cūku mēra profilaksei

Ilze Vabole, AgroPols
17.04.2014

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tos ceturtdien, 17. aprīlī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi kārtībā paredz pasākumus, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa ienešanu Eiropas Savienībā (ES) no trešām valstīm vai trešo valstu teritoriju daļām, kurās ir apstiprināta ĀCM klātbūtne.

Izmaiņas ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā nosaka prasības, kas jāpilda lauksaimniecības dzīvnieku pārvadāšanas transportlīdzekļa vadītājam vai operatoram, iebraucot ES dalībvalstīs no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas.

Kārtībā paredzēts, ka visiem transportlīdzekļiem, kas pārvadājuši dzīvus dzīvniekus un iebrauc ES dalībvalstu teritorijā no inficētajiem apgabaliem, jābūt atbilstoši iztīrītiem un dezinficētiem, kā arī šīm procedūrām jābūt dokumentētām. Tāpat transportlīdzekļa vadītājam būs jāapliecina tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru veikšanas laiks un izmantotie līdzekļi, norādot informāciju atsevišķā dokumentā. Grozījumi kārtībā paredz veikt atbilstošus transportlīdzekļa mazgāšanas un dezinfekcijas pasākumus, ja kontroles laikā ir konstatēts, ka veiktā mazgāšana un dezinfekcija ir veikta neatbilstoši vai vispār nav veikta. Paredzēts, ka pēc Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoru norādījumiem izvēles kārtībā būs jāveic transportlīdzekļu, arī tādu, kuri pārvadā lopbarību, ritošās daļas vai citu daļu tīrīšanu, mazgāšanu un dezinfekciju.

Plānots, ka transportlīdzekļu tīrīšanas un mazgāšanas pasākumus un ar šo procedūru saistītās dokumentācijas pieprasīšanu piemēros līdz 2015. gada 31. decembrim.

Izmaiņas kārtībā vēl tiks skatītas valdībā. Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2004. gada 17. februāra noteikumos Nr. 83 „Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība” pieejama MK mājaslapā: saite.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana